HR: 12% poreza na kamate na štednju

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: 12% poreza na kamate na štednju

Zagreb -- Vlada Hrvatske najavila je mogućnost uvođenja poreza na depozite građana u bankama po stopi od 12 odsto od početka 2015. godine.

Prema podacima o depozitima kod kreditnih institucija, dostupnih na sajtu Hrvatske narodne banke, građani u bankama, po podacima s kraja februara, imaju 31,4 milijardu kuna, a deviza u vrednosti od 17,62 milijardi evra.

Većinom, 88 odsto, je reč o oročenim depozitima, koji iznose 146,2 milijarde kuna (29,4 milijarde u kunama, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oročenim deviznim depozitima u vrednosti od 15,32 milijarde evra).

Hoće li i na koje iznose građani plaćati porez na kamate na štednju ostaje da se vidi, s obzirom na današnje izjave premijera Zorana Milanovića da konačna odluka o uvođenju poreza na kamate na štednju od 1. januara 2015. godine nije donesena i da je reč o mogućnosti koja može, ali i ne mora biti iskorištena, te da su to predlozi Evropskoj komisiji, piše portal.

U Nacionalnom planu reformi i Planu konvergencije za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koje je hravtska vlada usvojila na jučerašnjoj sednici, predviđeno je uvođenje oporezivanja kamata na štednju po stopi od 12 odsto, uz izuzetak od oporezivanja ostvarenih kamata na stambenu štednju.

Oporezivanje kamata na štednju po stopi od 12 odsto uvelo bi se kroz izmene Zakona o porezu na dohodak od 1. januara 2015. godine, tako da bi se iduće godine od tog poreza budžetski prihodi od 300 miliona kuna (39,3 miliona evra).

Prema jučerašnjim najavama ministra finansija Slavka Linića kamate na manje depozite ne bi bile oporezovane, a konkretne brojke bile bi uređene kroz posebni zakon koji bi bio donesen na jesen.

"Građani koji imaju male štedne uloge neće biti podvrgnuti tim porezima, već samo oni koji imaju velike depozite, a to će biti regulisano zakonom", izjavio je juče ministar Linić, a prenosi portal Biznis.hr.

Prema propisima u Srbiji, porez se plaća za kamatu na devizne depozite u iznosu od 10 odsto, dok se kamate na dinarske depozite ne oporezuju, a garancije države iznose 50.000 evra po jednom štednom ulogu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.