Guverner NBS: Ima prostora  za promenu poreza

Izvor: Blic, Beta, 24.Nov.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner NBS: Ima prostora za promenu poreza

Vlada Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila je budžet za 2010. u kojem ima prostora da se promenom poreza povećaju prihodi države, rekao je juče Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.



- Cifre u budžetu za iduću godinu su dogovorene, poznate su granice za potrošnju, subvencije i zaduživanja, ali MMF ne bi imao ništa protiv da se izmenom nekih poreskih stopa povećaju budžetski prihodi - rekao je Jelašić i dodao da je za sve mere koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi imale uticaj na budžetske prihode i rashode, kao što su izmene poreza i raspodela subvencija, potreban politički kompromis.

Srbiji, prema njegovim rečima, ne preti dužnička kriza ako se sprovedu sve obaveze koje su preuzete dogovorom sa MMF-om u sklopu revizije tekućeg aranžmana vrednog 2,9 milijardi evra.

- Program koji treba da usvoji Vlada, a posle MMF, podrazumeva da se na srednji ili duži rok smanji javna potrošnja. I ako bude investicija, onda možemo biti sigurni da do dužničke krize neće doći - rekao je Jelašić.

Za devet meseci ove godine kapitalne investicije, kako je upozorio guverner, "drastično su smanjene" i zato je važno da se nova zaduživanja zemlje ne usmeravaju u potrošnju, već u investiranje.

- To je najbolji dokaz da veći deo novog zaduživanja koji je ostvaren tokom prvih devet meseci ove godine, nažalost, nije išao u investicije, nego u potrošnju - rekao je Jelašić.

Predlog budžeta Srbije za 2010. godinu, prema najavama iz Vlade Srbije, trebalo bi da bude usvojen ove nedelje kako bi ga Skupština usvojila do 21. decembra, kada će Bord direktora MMF-a odlučivati o izveštaju o reviziji kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Budžetski prihodi u idućoj godini, kako je dogovoreno sa MMF-om, iznosiće 656 milijardi, rashodi 760,7 milijardi, a deficit će biti 104,7 milijardi dinara, odnosno manje od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.