Gubici Kontinentala 1,65 mlrd. evra

Izvor: B92, 24.Feb.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubici Kontinentala 1,65 mlrd. evra

Frankfurt -- Nemački proizvođač pneumatika i automobilskih delova Kontinental je imao gubitak u 2009. povećan za 50 procenata, na 1,65 milijardi evra.

Kontinental, čcije je sedište u Hanoveru, objavio je da je čist gubitak kompanije dostigao 1,65 milijardi evra (2,2 milijrde dolara), u poredjenju sa neto manjkom od 1,1 milijarde evra u 2008.

Ukupan prihod kompanije, koja očekuje bolje rezultate u 2010, smanjen je ove godine 16 procenata, na 20,1 milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, sa 24 milijarde u 2008.

Kontinental procenjuje da će globalna proizvodnja automobila i kamiona ove godine porasti oko sedam procenata i računa da će nabavka pneumatika biti veća između dva i četiri odsto u Evropi Severnoj Americi.

Kompanija smatra da je sada teško procenjivati mogućnosti prodaje guma za kamione, ali da mnogi pokazatelji sugerišu usporen oporavak. Imajući sve to u vidu, Kontinental očekuje da će mu prihod porasti oko pet odsto u 2010 i predviđa značajnije povećanje zarade pre izmirenja kamata i poreza (EBIT) u tekućoj godini.

Izvršni direktor Kontinentala Elmar Degenhart ocenio je da je kompanija pokazala "elastičnost" u godini najdublje finansijske i ekonomske krize poslednjih decenija, u kojoj je program stabilizacije firme dao pozitivne efekte.

Kompanija procenjuje da je u stanju da smanji neto dug do kraja godine na oko devet milijardi evra, sa 11 milijardi u 2007, kada je preuzeta firma VDO, koja se bavi izradom delova za automobile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.