Izvor: B92, 07.Okt.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grej: Projekti se sporo realizuju

Brisel -- Evropski parlament podržava ukidanje viza građanima Srbije od 1. januara 2010, rekla je Tanja Fajon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

"To je još dovoljno vremena za ministre unutrašnjih poslova, koji će dati poslednje zeleno svetlo. Mislim da oni imaju glasanje krajem novembra ili početkom decembra", rekla je Fajonova. Evropski parlament će verovatno predložiti da u isti paket budu uključene i BiH i Albanija, s tim što bi za njih odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ukidanju viza stupila na snagu kasnije.

Interna debata koja se vodi u Evropskom parlamentu odnosi se, pre svega, na uključivanje BiH i Albanije u predlog za viznu liberalizacuju, dok za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru postoji jasan većinski stav o ukidanju viza od 1. januara sledeće godine.

"Ja sam potpuno uverena da to što mi sada pokušavamo sa BiH i Albanijom neće usporiti druge tri zemlje. To je bila politička odluka svih zemalja članica evropske zajednice i to se neće menjati", rekla je Fajonova.

Sledeće nedelje će Evropska komisija objaviti izveštaj o napretku Srbije i drugih zemalja regiona u kojem je ocenjeno da Evropska unija treba da započne primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, jer su vlasti u Beogradu potvrdile privrženost evropskim integracijama i unapredile saradnju sa Haškim tribunalom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koristimo tek 10 odsto odobrenih sredstava SB

Izvor: Mondo, 07.Okt.2009

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej izjavio je da je budžet te institucije za našu zemlju blizu 900 miliona dolara, ali da se trenutno godišnje iskoristi tek deset odsto raspoloživih sredstava.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.