Gradnja jeftinih stanova od 30. avgusta

Izvor: S media, 22.Avg.2010, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja jeftinih stanova od 30. avgusta

Gradnja jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu počinje 30. avgusta. Cena stambenog prostora biće oko 1.200 evra po kvadratnom metru. Rok za završetak radova 16 meseci.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da je sve spremno da 30. avgusta počnu pripremni radovi za gradnju 5.106 jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu.

Dulić je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je pre nekoliko nedelja odobrena lokacijska dozvola za to gradilište na kome će raditi više hiljada građevinskih radnika.

Ministar je istakao da je na tom prostoru predviđena gradnja 131 zgrade i pratećih objekata: škola, obdaništa, tržnih centara, tako da će ukupna površina kompleksa biti oko pola miliona kvadrata.

"Biće izgrađen jedan potpuno novi grad, u kome će živeti skoro 20.000 ljudi. To će značajno doprineti razvoju Beograda i nivelaciji cene kvadrata u glavnom gradu", istakao je Dulić.

Ministar je rekao da je u Građevinskoj direkciji Srbije već oko 2.000 ljudi rezervisalo stanove koji će se graditi na pomenutoj lokaciji.

"Mislim da je to najveće gradilište u Srbiji koje se otvara odjednom. Nikada se u Beogradu nije odjednom gradio tako veliki kompleks", rekao je Dulić dodajući da će zbog toga u ovoj i sledećoj godini biti zaposlena velika građevinska operativa u Beogradu.

Ukupno vreme za završetak projekta je 16 meseci. Rok za okončanje svih radova na voždovačkom kompleksu je kraj iduće godine, ili početak 2012. godine, kada će vlasnici početi da se useljavaju u svoje stambene objekte.

Po istom modelu, prema njegovim rečima, gradiće se jeftini stanovi i u ostalim gradovima. Trenutno se vode pregovori sa predstavnicima Vojske Srbije za nekoliko lokacija u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Dulić je izjavio da je potrebno da država ima jedan fond stanova, koji će koristiti postavljenim licima, a koje će oni morati da vrate onog trenutka kada im funkcija prestane.

"Jesam za to da oni državni službenici koji su birana lica, funkcioneri, koji dolaze nakon izbora, eventualno, mogu da žive u stanovima koje mogu da koriste dok im traje funkcija i da se njima ne omogućava da te stanove kupuju", zaključio je Dulić.

Prema njegovim rečima, potrebno obezbediti dobro čuvane stanove za ljude koji se bave, na primer, borbom protiv organizovnog kriminala, a takođe je potrebno obezbediti određene stimulacije za ljude koji će da rade u policiji, vojsci, u institucijama obrazovanja, a koji bi možda dobijali mnogo veću platu u privatnom sektoru, a potrebni su državi.

Cena stambenog prostora u tom objektu biće oko 1.200 evra po kvadratnom metru, izjavio je Dulić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.