Gradnja HE na Limu počinje na leto

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja HE na Limu počinje na leto

Zlatibor -- Energetska kompanije REV počeće ove godine gradnju dve hidroelektrane na Limu u koje će investirati 140 miliona evra.

Zamenik generalnog direktora te kompanije Milan Ćušić kaže da bi gradnja hidrocentrala "Brodarevo 1 i 2", koje će proizvoditi struju dovoljnu za snabdevanje 60.000 domaćinstava, trebalo da počne na leto.

"Akumulaciona jezera koja će biti stvorena su projekti toliko malih razmera da je njihov uticaj na promenu mikroklime u okolini Prijepolja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praktično nemoguć", kazao je Ćušić.

Kompanija REV do sada je investirala nešto manje od 10 miliona evra za realizaciju projekata hidroelektrana na Limu, a planirano je da na izgradnji brana angažuje oko 1.200 ljudi. Od godišnje prioizvodnje struje u dve elektrane država Srbija će imati prihod od šest do 10 miliona evra kroz naplatu poreza na dodatu vrednost (PDV), kazali su predstavnici REV-a.

Kako su kazali predstavnici REV-a, predviđeno je da akumulaciona jezera za hidroelektrane budu površine 103 i 56 hektara.

Predstavnici nevladinog sektora u Prijepolju više puta su protestovali zbog izgradnji brana i hidrocentrala na Limu i pritokama tvrdeći da će izazvati nepopravljive posledice po životnu sredinu na celom području.

Ćušić je istakao da će biti omogućeno normalno kretanje riba na toku Lima izgradnjom "ribljih staza", a kompanija REV će poštovati sve zahteve studije o zaštiti životne sredine.

Hidroelektrana "Brodarevo 1", snage 26 megavata, bihe završena za četiri godine, a "Brodarevo 2", snage 32,4 megavata, za tri godine, kazao je on.

Kanadska kompanija „Rezervoar kapital korporejšn", koja je osnovala firmu REV, došla je u Srbiju, kako je kazao Ćušić, zbog ekonomskog interesa i mogućnosti da zaradi prodajom struje, ali i troši dosta novca da omogući korist i za državu i za lokalno stanovništvo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izgradnja HE na Limu počinje na leto

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Mar.2011

ZLATIBOR - Energetska kompanije REV počeće ove godine gradnju dve hidroelektrane na Limu u koje će investirati 140 miliona evra.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.