Građevinci traže fazno izdavanje dozvola

Izvor: Politika, 01.Feb.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinci traže fazno izdavanje dozvola

Privrednici zahtevaju da se uvede dodatna kontrola za svakog činovnika koji predmet drži duže od sedam dana u fioci

Da bi se oživeli građevinski poslovi, privrednici predlažu da se uvede fazno izdavanje građevinskih dozvola, to jest da odmah po dobijanju lokacijskih dozvola počne izgradnja, a paralelno s tim da se nabavljaju i ostala dokumenta.

Taj predlog dali su predstavnici pedesetak građevinskih firmi (među kojima su Energoprojekt, Gemaks, Montera, Napred, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Ratko Mitrović”, Deneza, Duga, Partner inženjering") koji su se juče u vladi Srbije sastali sa Oliverom Dulićem, ministrom životne sredine i prostornog planiranja, kako bi pronašli rešenje za oporavak građevinske industrije, koja je protekle godine zabeležila pad od oko 40 odsto. Sastanku su, kako „Politika” saznaje, prisustvovali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Milan Vuković, sekretar za urbanizam, budući da je kao jedan od osnovnih problema istaknuta sporost izdavanja građevinskih dozvola u glavnom gradu, odnosno promene novog zakona o planiranju i izgradnji.

Druga sugestija odnosila se na rad službenika zaduženih za izdavanje dozvola. Zahtevano je da se uvede dodatna kontrola za svakog činovnika koji predmet drži duže od sedam dana u fioci.

Tražili su takođe da što pre počne konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine kako bi mogli da se uknjiže kao vlasnici i podnesu zahtev za dobijanje dozvola.

– Naši predlozi ocenjeni su kao konstruktivni i najverovatnije će biti prihvaćeni. Zakon jeste uprostio sistem izdavanja dozvola, ali je službenicima potrebno dosta vremena da se uhodaju. Iako gradski sekretar kaže da se lokacijske dozvole brzo izdaju i da jedini zastoj prave nerešeni imovinski odnosi, naša iskustva su drugačija. Zato smo predstavnicima ministarstva predložili donošenje još nekih uredbi, koje bi činovnicima pomogle da efikasnije primenjuju zakon – kaže Đorđo Antelj, vlasnik Gemaksa, koji je prisustvovao ovom sastanku.

Građevinci su, takođe, tražili definisanje položaja domaćih firmi na tenderima, reprogramiranje dugova kod poslovnih banaka i plaćanje PDV-a po realizaciji poslova. Budući da se ta pitanja više odnose na finansije, Oliver Dulić je predložio da sledećem sastanku koji bi uskoro trebalo da usledi prisustvuju premijer Mirko Cvetković i predstavnici Ministarstva finansija.

M. Avakumović

[objavljeno: 02/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.