Građevinci - robovi na radnom mestu

Izvor: B92, 19.Jun.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinci - robovi na radnom mestu

Beograd -- Broj žrtava radne eksploatacije u građevinarstvu raste, ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu. Oduzimaju im pasoše, teraju ih da rade besplatno.

Razna istraživanja pokazuju samo minijaturni deo onih koji završe kao besplatna radna snaga na gradilištima ili poljoprivrednim gazdinstvima širom sveta.

Većina muškaraca zbog patrijarhalnog vaspitanja ove slučajeve nikad ne prijavi.

Oni su ne samo posramljeni kada se vrate kući bez novca, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraju da idu dalje za poslom, pa nemaju ni vremena da se upuštaju u duge policijske i sudske procedure.

Podaci istraživanja pokazuju da su žrtve radne eksploatacije su najčešće muškarci, između 18 i 60 godina.

Oni mahom rade na crno u Azerbejdžanu, Čečeniji i bivšim sovjetskim republikama, ali i Arapskim Emiratima... U ove zemlje ulaze sa turističkim vizama, a poslodavci im oduzimaju pasoše da im navodno obezbede radne i boravišne dozvole. od toga, po pravilu, nema ništa. Neretko su izloženi pretnjama, novčanim, a ponekad i fizičkim kaznama.

MUP Srbije je 2011. podneo 32 krivične prijave zbog trgovine ljudima protiv 52 lica, od čega je 47 državljana Srbije, četiri Crne Gore i jedan Slovačke. Oštećeno je 74 lica, od čega 72 naša, jedan Ukrajinac i jedan Crnogorac.

"Ovo moderno robovlasništvo postaje rastući problem. Izvođači građevinskih radova masovno ne prijavljuju radnike, od njihovog rada zarađuju ogromne pare, ne isplaćuju im plate na vreme, a i kad isplate - pošto uspeju da naplate već završen objekat - svote su mizerne""

"Ljudi nemaju osnovnu zaštitu i zato ginu" kaže Saša Simić iz Granskog sindikata građevine, drvne industrije i putne privrede "Nezavisnost".

On dodaje da ovakve eksploatacije ima i u Srbiji, a da nije retka ni na gradilištima iza kojih stoji država.

Osim u građevini, radne eksploatacije sve više ima i u poljoprivredi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.