Gotovo je: Stižu veće plate i premije

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 15:40

Gotovo je: Stižu veće plate i premije

Poslodavci i IG metal postigli dogovor: Radnici u tekstilnoj industriji u Nemačkoj od 1. oktobra dobijaju najmanje 130 evra više mesečno i dodatak na inflaciju.

Otprilike 100.000 zaposlenih u nemačkoj tekstilnoj industriji dobiće od 1. oktobra povećanje plata od 4,8 odsto, prenosi Feniks magazin.

"Mesečno dobijaju najmanje 130 evra više", objavio je u subotu IG metal.

Od 1. septembra 2024. godine plaće će se povećati za 3,3 posto, odnosno najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 100 evra. Osim toga, radnici dobijaju neoporezivu premiju za inflaciju u i iznosu od 1.500 evra. Kolektivni ugovor koji je dogovoren trajaće do 28. februara 2025. godine, navode nemački mediji.

"Do pomaka je došlo u četvrtom krugu pregovora u subotu uveče", rečeno je iz Sindikata.

“Uvek smo naglašavali da sadašnja politika isplate plata ne može da kompenzuje inflaciju izazvanu ratom”, objasnio je pregovarač IG metala Mark Oten. Zajedno s vladinim merama pomoći, postoji snažan opšti paket protiv povećanih troškova života.

"Ovaj vrlo dobar rezultat bio je moguć samo zahvaljujući velikom učestvovanju radnika u štrajkovima", navedeno je.

Serija štrajkova

Važno je napomenuti kako se Nemačka u poslednje vreme suočava s nizom štrajkova. Do sada su štrajkovali radnici na aerodromima, u javnom prevozu, javnim ustanovama poput bolnica i vrtića.

Takođe, veće su plate tražili zaposleni u pošti, kao i lekari.

Sindikati u Nemačkoj jednoglasno ističu kako je potrebno podići plate radnicima zbog visoke stope inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.