Gorivo skuplje za 3,7 dinara

Izvor: B92, Beta, 26.Avg.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo skuplje za 3,7 dinara

(Beta, arhiva)

Beograd -- Gorivo u Srbiji poskupelo je od ponoći u proseku za 3,7 dinara po litru, ili za 3,9 odsto.

Posle tri nedelje mirovanja cena, na pumpama su istaknute nove cene i vozači za litar bezolovnog motornog benzina od 95 oktana plaćaju 105 dinara, a dizela D2 - 93 dinara. Na svim pumpama u Srbiji su pomenute maksimalne cene, a B92 je pokušao da sazna zašto se ne isplati šetnja od pumpe do pumpe u potrazi za nafnim derivatima po povoljnijoj ceni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vozači na pumpi plaćaju cenu goriva po kojoj ono izlazi iz rafinerije, NIS-ove koja jedina postoji u Srbiji, plus 5 dinara profita vlasnika pumpe i naravno državne namete – akcize i PDV, koji čine oko 60 odsto maloprodajne cene.

Kako je mogao da primeti svaki vozač, nijedan pumpadžija nije spreman da cenu snizi bar za dinar i time smanji pomenuti profit od 5 dinara.

Mogućnost različitih cena goriva na pumpama dodatno se smanjila jer je zbog neisplativosti, čak i Lukoil nedavno odustao od uvoza sirove nafte pa u ovom trenutku svoju naftu u NIS-u prerađuju samo tri firme: Tm-oil, AD Nafta i Petrobart.

Nebojša Atanacković iz AD Nafte priznaje da svi, uključujući i NIS, gorivo dostavljaju pumpama po maksimalnoj ceni koju je dozvolilo resorno Ministarstvo, bez obzira na to koliko su platili sirovu naftu.

Predsednica Agencije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da još nije ispitivano da li su ujednačene cene benzina i dizela na pumpama rezultat kartelskog dogovaranja, a u resornom Ministarstvu podržavaju eventualnu istragu iako ne nameravaju da je zatraže.

Ukoliko Agencija ne pronađe razlog da zbog ujednačenih cena goriva pritisne naftaše, jedino preostalo rešenje je uključivanje novih igrača u tržište.

Međutim, izgradnja nove rafinerije kod Smedereva tek se najavljuje, dok se Vlada Srbije, pri prodaji NIS-a, obavezala da će Rusi imati monopol u uvozu goriva sve do 1. januara 2011.

Opširnije o ovoj temi možete čitati u našoj rubrici Biz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Benzin od sutra skuplji za 3,33 dinara

Izvor: Blic, 25.Avg.2009, 09:35

Gorivo će od sutra na pumpama u Srbiji biti skuplje u proseku za 3,64 dinara po litru. Motorni benzin će u proseku biti skuplji za 3,33 dinara, dok će dizel goriva biti skuplja za 3,95 dinara za litar.....Tako će MB 95 umesto dosadašnjih 101,79 koštati 105,01 dinar za litar, dok će se za litar...

Nastavak na Blic...

U Srbiji sutra skuplje gorivo

Izvor: Capital.ba, 25.Avg.2009

BEOGRAD,  Motorno gorivo u Srbiji od sutra će poskupjeti u prosjeku za 3,9 odsto, odnosno za 3,7 dinara po litru, najavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Motorni benzini poskupjeće u prosjeku za 3,33 dinara po litru, odnosno 3,22 odsto, a dizel-goriva 3,95 dinara po litru, što je...

Nastavak na Capital.ba...

Gorivo od danas skuplje

Izvor: RTS, 26.Avg.2009

Naftni derivati u Srbiji od danas skuplji u proseku za 3,64 dinara po litru. To poskupljenje predstavlja redovno usklađivanje cena sa cenom nafte na svetskim berzama i kursom dolara. ..Gorivo u Srbiji od danas je skuplje za 3,64 dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike...Motorni...

Nastavak na RTS...

Gorivo od ponoći poskupelo

Izvor: S media, 26.Avg.2009

Gorivo u Srbiji poskupelo je od ponoći u proseku za 3,64 dinara po litru ili za 3,88 odsto. ..Motorni benzini poskupeo u proseku za 3,33, a dizel goriva za 3,95 dinara po litru...Motorni benzini MB 95 i BMB 95 sada koštaju 105,01 dinara, dizel gorivo D-1 94,80 dinara, dizel D-2 93,10 dinara, dok evro...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.