Gorenje želi najveći rast u Evropi

Izvor: B92, 18.Avg.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorenje želi najveći rast u Evropi

Velenje -- Strategija slovenačkog Gorenja jeste da postane evropski proizvođač bele tehnike sa najbržim rastom, kaže predsednik slovenačke kompanije Franjo Bobinac.

Bobinec je saopštio da je Gorenje zato kupilo za 4,5 miliona evra švedskog proizvođača uređaja za domaćinstvo Asko, koji ima 850 zaposlenih.

Prvi čovek kompanije je rekao da će Gorenje investirati u Asko između četiri i pet miliona evra godišnje, a prva velika "injekcija" kapitala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđena je već za 2011.

On je izrazio zadovoljstvo kupovinom, budući da, kako je rekao, Asko upotpunjuje program mašina za rublje koje proizvodi Gorenje, a prisutan je na američkom, australijskom i tržištima zemalja Skandinavije.

Kako je saopšteno iz Gorenja, brendovi Gorenja i Aska bi zajednički uskoro mogli da imaju udeo od 10 odsto na tržištu Skandinavije. Osim toga, kupovina Aska bi mogla da bude veliki podstrek za rast akcija slovenačke kompanije.

Asko je prošle godine ostvario promet od 170 miliona evra, a za ovu godinu je projektovano 176 miliona. Zarada pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bila je lane 7,2 miliona evra. Kapitalizacija firme je krajem juna iznosila 26,5 miliona evra, dok joj je dug dostigao 18,9 miliona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.