Google objavio lošu vijest za digitalne oglašivače

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Jan.2020, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google objavio lošu vijest za digitalne oglašivače

ZAGREB - U Googleu planiraju tijekom iduće dvije godine postupno ukinuti podršku internetskim kolačićima (cookies) u web pregledniku Chrome za vanjske dobavljače.

Najava ukidanja podrške za internetske kolačiće trećim stranama u Chromeu nije veliko iznenađenje s obzirom kako u Googleu namjeravaju podići razinu sigurnosti svog web preglednika. Ali, rok za ukidanje podrške prilično je kratak i mogao bi imati posljedice po više industrija, piše tportal.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << veljače ove godine u Googleu će također uvesti ograničenja praćenja korisnika primjenom novih pravila SameSite, koja određuju kako je kolačićima označene za korištenje trećim stranama moguće pristupiti isključivo putem veze HTTPS.

Ali, u iduće dvije godine namjeravaju u potpunosti ukloniti podršku za internetske kolačiće u Chromeu. To će biti ogromna promjena ponajprije za oglašivačku industriju i izdavače koji ovise o praćenju kretanja i ponašanja korisnika na webu.

Google zauzvrat nudi rješenje kolokvijalno nazvano 'pješčanik za privatnost', koje bi oglašivačima trebalo omogućiti prikaz relevantnih oglasa uz svođenje praćenja na najmanju moguću mjeru.

Zasad još nije poznato kako će to konkretno funkcionirati u praksi. Znamo tek kako u Googleu namjeravaju s ovom inicijativom proći kroz proces standardizacije, testirati ju tijekom iduće godine i početi postupno prebacivati oglašivače i izdavače na nove sustave.

Za očekivati je kako će biti onih koji će se tome protiviti. U Googleu su otvoreni za alternativna rješenja, ali inzistiraju na zaštiti privatnosti korisnika i standardima računalne sigurnosti.

Također očekuju kako će njihov primjer slijediti i drugi proizvođači web preglednika. Neki od njih, poput Mozille s Firefoxom, već su povukli radikalne poteze kako bi blokirali brojne internetske kolačiće vanjskih dobavljača, piše Tech Crunch.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.