Godišnja inflacija 11,5 odsto

Izvor: B92, 15.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnja inflacija 11,5 odsto

Beograd -- U Srbiji je u avgustu godišnja inflacija bila 11,5 odsto prema metodologiji EU, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, maloprodajne cene robe i usluga za ličnu potrošnju u avgustu su bile 0,4 odsto više nego u julu, kada je zabeležena deflacija od 1,1 odsto.

U avgustu 2008. je zabeleženo najveće povećanje cena u u grupi "stan, voda, električna energija i gas". Cene u toj grupi bile su 3,8 odsto više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u julu, pre svega zbog povećane cene struje za domaćinstva.

Poskupeli su i udžbenici, zbog čega su cene u grupi "rekreacija i kultura" povećane za 2,5 odsto, a prosečno avgustovsko povećanje cena u grupi "restorani i hoteli" iznosilo je 1,1 odsto.

Najveći pad cena od 2,7 odsto zabeležen je u grupi "transport" zbog nižih cena derivata nafte, a pojeftinjenje od 0,3 odsto zabeleženo je u grupi "hrana i bezalkoholna pića" zbog sezonskog sniženja cena poljoprivrednih proizvoda.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi se u saopštenju.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, cene su u avgustu bile 0,2 odsto više nego u julu i 6,5 odsto više nego u decembru prošle godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cene za 11,5% više nego u avgustu 2007.

Izvor: EMportal, 15.Sep.2008

U Srbiji je u avgustu godišnja inflacija bila 11,5 odsto prema metodologiji Evropske unije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Nastavak na EMportal...

Cene proizvoda i usluga vise u avgustu nego u julu za 0,4 odsto

Izvor: Economy.rs, 16.Sep.2008, 02:37

Republicki zavod za statistiku Srbije saopstio je da su cene proizvoda i usluga vise u avgustu nego u julu ove godine za 0,4 odsto, dok su potrosacke cene u avgustu 2008. godine u pore?enju sa istim mesecom 2007. godine povecane za 11,5 odsto.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.