Godina niskih cena nafte se nastavlja

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina niskih cena nafte se nastavlja

Cene nafte su u Aziji porasle uoči objavljivanja podataka iz prerađivačkih industrija SAD i evrozone.

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je 22 centa na 45,57 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za 27 centi na 48,35 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Nedeljni izveštaj američke Agencije za energetske informacije pokazao je da su zalihe nafte u SAD porasle više nego što se očekivalo, što je podstaklo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrinutost u pogledu globalnih zaliha tog energenta koje utiču na cene više od godinu dana.

Cene nafte niske su duže od godinu dana zbog velikih zaliha u svetu i usporavanja vodećih svetskih priveda, pre svega Kine, koja je najveći svetski potrošač energenata.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang izjavio je da očekuje da će indeksi prerađivačke aktivnosti u SAD i evrozoni ukazati na slabost te industrije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.