Global Times: Hong Kong neće biti repriza Tiananmena

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2019, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Global Times: Hong Kong neće biti repriza Tiananmena

PEKING - Kineski dnevni list odvažio se u petak prisjetiti se krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu, što je zabranjena tema u zemlji, ističući da eventualna vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja koji je vojska počinila u Pekingu u lipnju 1989.

"Peking nije odlučio intervenirati silom kako bi suzbio pobunu u Hong Kongu, ali o toj mogućnosti očito razmišlja", piše dnevni list na engleskom Global Times u svom komentaru na naslovnoj stranici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Čak i ako komunistički režim odluči poslati vojsku na prosvjednike, "izgred u Hong Kongu neće biti repriza političkog izgreda koji se dogodio 4. lipnja 1989.", dodaje dnevni list sklon nacionalizmu.

Službeni podatci o broju žrtava na Tiananmenu nikad nisu objavljeni, ali stručnjaci ga procjenjuju od više stotina do više od tisuću mrtvih.

List ne piše ništa o tome kako bi se eventualno suzbili dvomjesečni prosvjedi za demokraciju u Hong Kongu, nego radije o dugoročnim diplomatskim posljedicama koje bi vojna intervencija imala za Peking.

"Washington neće moći zastrašiti Kinu koristeći se neredima otprije 30 godina. Kina je puno snažnija, zrelija i sposobnija upravljati teškim situacijama", dodaje list blizak Narodnom dnevniku , glasilu Kineske komunističke partije na vlasti.

Nakon krvoprolića na trgu Tiananmenu koji su prosvjednici bili zauzeli tražeći demokraciju, Kina je bila izolirana od međunarodne zajednice a njezino je gospodarstvo pretrpjelo dvogodišnju stagnaciju.

I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton prisjetio se represije iz 1989.

"Kinezi moraju jako paziti na korake koje čine jer se Amerikanci sjećaju Tiananmena", rekao je u razgovoru za Glas Amerike u četvrtak. "Nastanak sličnih uspomena u Hong Kongu bio bi velika pogrješka", upozorio je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.