Glavobolje zbog franaka

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavobolje zbog franaka

BEOGRAD - Krediti u švajcarskim francima bili su najpopularniji kada je počela kreditna ekspanzija, jer su bili jeftiniji od onih u evrima. Pola sredstava od ukupne sume koje su banke pozajmile fizičkim licima iskorišćeno je za kupovinu stanova, prenosi RTS.

U međuvremenu, vrednost franka prema evru je ojačala što je povećalo rate kredita i mnoge klijente dovela u situaciju da ne mogu da vraćaju kredite.

Pre nekoliko godina kod građana Srbije nije postojala dilema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u kojoj valuti uzeti kredit. Prema rečima Zorana Mihajlovića, kojem su banke sugerisale da uzme kredit u švajcarskim francima jer je bio jeftiniji od indeksiranog u evrima, sada, pet godina od kako vraća dug, on je veći za deset odsto.

Švajcarski frank je u međuvremenu toliko ojačao da je reprogram ili konverzija takvih kredita postala nužda.

Vladan Vilotijević iz Evrobanke kaže da ta banka sa više od 7.000 stambenih kredita i 200 miliona evra plasmana u svom portfoliju, ima oko 80 odsto kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

"Svi klijenti koji su imali takve kredite, koji su bili povoljniji, sada imaju probleme i povećanu ratu za 25 odsto. Međutim, svim klijentima nudimo besplatnu konverziju u evre", rekao je Vilotijević.

Ideja guvernera za odobravanje dugoročnih dinarskih stambenih kredita bankari ne smatraju realnom, jer ne postoje dugoročni dinarski izvori koji bi bili plasirani za te namene. Druga teškoća u ovom trenutku su visoke dinarske kamate koje bi bile nepodnošljive na dugi rok.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.