Gejts je ranije hteo da se kladi protiv bitkoina - a danas?

Izvor: B92, 22.Feb.2021, 19:42

Gejts je ranije hteo da se "kladi protiv bitkoina" - a danas?

Previše spekulacije, previše prostora za zloupotrebu.

Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta i (trenutno) četvrti najbogatiji čovek na svetu, u intervjuu za Vol strit žurnal (WSJ) spomenuo je da bi bilo dobro otarasiti se kriptovalute.

Ukratko odgovarajući na pitanje "Bez koje inovacije bi svet mogao i bez?", Gejts je najpre spomenuo bitkoin, pa se potom predomislio i rekao "bio-naoružanje je ipak pravi odgovor".

Prethodnih godina Gejts je kritikovao spekulativnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirodu kriptovaluta, smatrajući da iza njih ne stoji nikakva vrednost, i izjavio kako "bi se kladio protiv njih kad bi postojao lak način za to". Slično stanovište drže mnogi koji u nedavnoj proceni vrednosti bitkoina vide potencijal za stvaranje mehura. Ovakve kritike su razumne, imajući u vidu da zahvaljujući velikim oscilacijama u vrednosti bitkoina, mnogo ljudi brzo i lako gubi novac.

Kako prenosi Marketvoč (MarketWatch), u novijem intervjuu za američku televiziju CNBC, Gejts je rekao kako danas ima "neutralan stav" prema bitkoinu, jer niti poseduje kriptovalutu, niti se kladi protiv nje.

Gejts u sklopu svoje fondacije radi na širenju digitalnih valuta u zemljama u razvoju, ali to čini s ciljem da se omogući što veća transparentnost i lakši povraćaj novca. Gejtsu danas najviše smetaju mogućnosti za kriminalne aktivnosti koje omogućuje anonimnost kriptovaluta, i ta mogućnost zloupotrebe je najverovatnije glavni razlog za njegov trenutni stav, prenosi Startit.

Sa druge strane, kompanija Majkrosoft je nedavno patentirala svoj sistem kriptovaluta, zasnovan na alternativnim metodama rudarenja, poput telesne temperature i moždanih talasa. Ostaje da se vidi da li će taj novi sistem biti u skladu sa idealima osnivača kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.