Gde se uništava novac u Srbiji?

Izvor: B92, 08.Okt.2021, 17:41

Gde se uništava novac u Srbiji?

Hrvatska je u procesu uvođenja evra, a dosta pažnje proteklih dana privukla je tema skladištenja novčanica i kovanica postojeće valute u toj zemlji.

Tamošnji građani će kovanice moći da zamene evrom u roku od tri godine, a za zamenu papirnih nema ograničenja.

Za pola milijarde papirog novca ranije je najavljeno da će se čuvati u trezorima koji su već izgrađeni, ali ostaje problem šta učiniti s milijardu i 100 miliona kovanica, za koje je takođe potreban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovarajući prostor. Rešenje bi trebalo da bude neki vojni prostor.

"Pokrenuta je saradnja s Ministarstvom odbrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka (HNB) unajmiti za potrebe pohranjivanja povučenih kovanica kune", kazali su ranije u HNB-u i dodali da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom odbrane očekuje krajem prve polovine sledeće godine.

A šta se dešava sa novcem koji se povuče u našoj zemlji? Pitali smo Narodnu banku Srbije (NBS). Međutim...

"Saglasno propisima Narodne banke Srbije, podaci o proizvodnji novčanica, posebno podaci o komponentama od kojih se izrađuju (papir i ostali repromaterijali), kao i podaci o uništaju novčanica (mesta za uništaj, proces uništaja i postupanje s uništenim novčanicama) su poverljivi podaci i ne mogu se javno objavljivati", poručili su iz NBS za B92.net.

Takođe, ističu, proces uništavanja novčanica uređen je strogim procedurama u Narodnoj banci Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.