Gde ima HE u nacionalnom parku?

Izvor: B92, 09.Dec.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde ima HE u nacionalnom parku?

Zbog planirane izgradnje dve hidroelektrane u makedonskom nacionalnom parku Mavrovo, grupa stručnjaka pokrenula je postupak protiv Makedonije.

Prema odluci komiteta Bernske konvencije, koja je 2. decembra doneta u Strazburu, planirano je da pomenuti tim stručnjaka u 2015. godini na licu mesta izvrši procenu planirane izgradnje hidroelektrana, kao i da ispita da li se tim projektima krši Bernska konvencija o očuvanju evropske divlje flore i faune.

Sve do rešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove situacije planirana gradnja hidroelektrana biće stopirana, a najnovija odluka predstavlja prekretnicu u kampanji "Spasite plavo srce Evrope" koju je pokrenulo nekoliko evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, s ciljem očuvanja balkanskih reka od destruktivnih programa lobija zaduženog za gradnju hidroelektrana.

Uključivanje komiteta Bernske konvencije je važno, jer pruža podršku naporima da se zaustavi uništavanje nacionalnog parka Mavrovo, i istovremeno je poziv Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetskoj Banci da se konačno povuku iz ovih projekata, navodi se u zajedničkom saopštenju organizacija Riverwatć, EuroNatur, Eco-sense und Front 21/42, dostavljenom Tanjugu.

Makedonski nacionalni park Mavrovo jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi, unutar kojeg makedonske vlasti planiraju izgradnju 18 hidroelektrana, među kojima su dva velika projekta "Boškov most", koji finansira EBRD, i "Lukovo polje" za koji će Svetska banka izdvojiti sredstva.

"Iznenadna pažnja Stalnog komiteta Bernske konvencije trebalo bi da stavi do znanja našim vlastima da ovi projekti ne mogu biti nastavljani kao što je planirano, s obzirom na mnoštvo problematičnih aspekata", izjavila je Ana Čolović Lesoska, koja je iznela slučaj Mavrova pred Stalnim komitetom 2. decembra u Strazburu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.