Gas od januara sa 31 na 27 dinara

Izvor: B92, Tanjug, 27.Nov.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas od januara sa 31 na 27 dinara

Pančevo -- Cena gasa za domaćinstva od januara 2010. godine trebalo bi da bude snižena sa 31 na 27 dinara po kubnom metru, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović je rekao da će, izraženo u procentima, pojeftinjenje gasa iznositi oko 12 odsto. On je podsetio da je gas ove godine na svetskom tržištu dva puta pojeftinio, ali da se do kraja trećeg kvartala ove godine, zbog kurnih razlika, nisu stekli uslovi za pojeftinjenje gasa u ovoj godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je rekao da je u planu da se do Nove godine saberu svi efekti i utvrdi koliko je smanjen dug potrošača prema Srbijagasu i dodao da ukoliko ne preostanu velika dugovanja, "stanovništvu će biti ponuđena ona cena gasa koja u datom trenutku bude tržišno realna".

Direktor Srbijagasa je rekao da je ta kompanija sklopila ugovor sa toplanama o kvalifikovanom kupcu, što je omogućilo niže cene gasa za četiri do šest dinara po kubnom metru, napominjući da se radi o toplanama koje isporučuju toplotnu energiju industriji i daljinskim sistemima grejanja.

Srbijagasu je u interesu da prodaje što više gasa po nižim cenama, ali te cene ne mogu biti niže od tržišnih, naglasio je Baajatović i ukazao da treba imati u vidu da je neophodno nadoknaditi gubitak Srbijagasa od oko 120 miliona evra, koji je nastao u prošlogodišnjoj grejnoj sezoni, zbog kursnih razlika i niskih cena gasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.