Gas iz Mađarske do 20. januara

Izvor: Blic, Beta, 14.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas iz Mađarske do 20. januara

Još nema raspleta gasne krize, a sa Mađarskom i Nemačkom potpisan je sporazum o nastavku isporuke gasa do narednog utorka, dok se o dodatna dva miliona kubika gasa za industriju još pregovara. Međutim, i zemlje od kojih sada dobijamo gas neće moći još dugo da nas snabdevaju, a pored toga Srbija troši dodatni novac za obezbeđenje interventnog gasa. Trošak države će se do kraja nedelje zbog neplaniranih isporuka uvećati za 2,5 miliona dolara.

U Ministarstvu energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je „Blicu” rečeno da su ugovori sa Mađarskom i Nemačkom o isporuci gasa produženi pa će Srbija još pet dana kupovati 4,7 miliona kubnih metara gasa dnevno.

- I Ministarstvo energetike i Ministarstvo inostranih poslova i kabinet predsednika su u živoj diplomatskoj aktivnosti kako bi se obezbedile dodatne količine gasa, tako da za sada ne bi trebalo da bude problema u snabdevanju - kažu u Ministarstvu energetike.

Juče je aktuelnu energetsku situaciju u zemlji razmatrao i krizni štab Vlade.

- Obezbeđene su dovoljne količine mazuta za normalno funkcionisanje sistema daljinskog grejanja u narednom periodu. Situacija sa snabdevanjem gasom je ista kao i prethodnih dana, a svi državni organi u bilateralnim i multilateralnim kontaktima pokušavaju da obezbede dodatne količine ovog energenta - kaže se u saopštenju Kriznog štaba.

I pored optimizma nadležnih, procene su da bi do kraja nedelje privreda mogla da izgubi 2,2 milijarde dinara. Srpske kompanije su pre dva dana zapretile da će zbog ovakve situacije tužiti državu.

Direktor „Srbijagasa” juče je izjavio da Srbija pregovara sa „Gaspromom” oko dodatnih količina gasa koje bi stizale iz skladišta u Austriji i Nemačkoj i koje bi bile iskorišćene za pokretanje industrije, a ta količina bi iznosila oko dva miliona kubika. Ipak, ne zna se koliko bi i te količine potrajale i koliko su druge zemlje spremne da izađu u susret, s obzirom na to da se ne zna koliko će nestašica trajati. Takođe, ne zna se ni koliko će nas to još dodatno koštati.

Zbog energetske krize trpi i srpski elektroenergetski sistem. Elektromreža Srbije prenela je juče 155,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je apsolutni rekord u prenosu struje u Srbiji, saopštilo je juče to javno preduzeće. Kako je navedeno, to je količina koja krajnje napreže prenosni sistem, prosečne starosti transformatora od oko 25 godina.

Premijer mađarske Ferenc Đurčanj rekao je juče da će ova zemlja nastaviti da isporučuje gas Srbiji i Bosni. „Prošle noći sam razgovarao sa ministrom energetike Čabom Molnarom i pitao ga da li možemo da ispunimo svoje obećanje da ćemo isporučivati gas Bosni i Srbiji ukoliko se jučerašnja situacija ne promeni, to jest ako ne bude stizao gas sa istoka, i on je rekao 'da’”, izjavio je Đurčanj.

Za Banatski dvor 490 miliona dinara

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjavila je da je za skladište gasa u Banatskom Dvoru za tri godine iz NIP-a izdvojeno 490,9 miliona dinara.

Ona je kazala da je to je samo polovina potrebnih sredstava, koja su bila predviđena projektom za to skladište gasa.

„Nastavak finansiranja je planiran i za 2009. godinu i razgovori sa predstavnicima Ministarstva energetike su već vođeni”, rekla je ministarka za NIP.

Rekordna potrošnja struje

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević izjavio je juče za „Blic” da je pritisak na elektroenergetski sistem Srbije ogroman i naglasio da je dnevna potrošnja struje za oko 12 miliona kilovat-sati veća nego što je bila pre početka gasne krize. „Zabeležen je rast potrošnje struje od čak 10 do 15 odsto”, ukazao je Đorđević i istakao da je na teritoriji cele Srbije juče potrošeno više od 155,5 miliona kWh, što je novi rekord u dnevnoj potrošnji struje. Đorđević je rekao da EPS do sada nije uvezao nijedan kilovat struje, iako se u ovim ledenim januarskim danima gotovo cela država, suočena sa nedostatkom gasa, greje ili dogreva uz pomoć struje. U EPS u je „Blicu” takođe rečeno da za sada ne planiraju niti restrikcije, niti uvoz električne energije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.