Garantovano, brzi internet za celu Srbiju

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Garantovano, brzi internet za celu Srbiju"

Beograd -- Potpisivanje ugovora između Vlade Srbije i kineske kompanije Huavej o izgradnji nove, brze mreže, doprineće ubrzanom razvoju internet infrastrukture u Srbiji.

To je u svom junskom izveštaju ocenila bonitetna kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet).

"Vrednost projekta je procenjena na 800 miliona do jedne milijarde evra, i ako projekat bude uspešno implementiran, garantovaće brzinu downolad-a od 30 mbps na celoj teritoriji Srbije i 100 mbps kod skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polovine svih korisnika do 2020", navodi se u junskom izveštaju ove bonitetne kuće, koju u Srbiji zastupa kompanija Bisnode.

To će, kako se ocenjuje, "značajno doprineti pozitivnoj klimi u zemlji, koju je Svetski ekonomski forum rangirao kao 90-tu u svetu, što se tiče propusnog opsega interneta", a povećaće i potencijale za internet oglašavanje, prodaju i komunikacije investitora i izvoznika u zemlji.

U analizi se dodaje da značajan rast uvoza Srbije, od 15,3 odsto u prvom tromesečju 2017. godine na godišnjem nivou, otvara nove mogućnosti za prodaju u zemji, a podstaknut je pre svega snažnim rastom privatne potrošnje, rastom realnih prihoda, porastom zaposlenosti i relativno povoljnim kreditnim uslovima.

"Porast uvoza je, takode, posledica rasta proizvodnog sektora u Srbiji, u kom je izvoz u prvom tromesečju porastao za 13,5 odsto na godišnjem nivou, što je podstaklo potražnju za kapitalnim ulaganjima", konstatuje D&B.

Srbija je i dalje u junskom izveštaju ove bonitetne agencije svrstana u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom, a istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.