Galenika i Politika, rešenje duga pa tender

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2013, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galenika i Politika, rešenje duga pa tender

Pre privatizacije “Galenike” i “Politike”, koju je Vlada odobrila, mora da se sporovede proces restrukturiranja kako bi se bez dugova ponudile na prodaju, ističu u Ministarstvu privrede. Odluka o privatizaciji tih komapnija ispravna, ali iznuđena, ocenjuju stručnjaci i napominju da je bitno da se sačuva njihova delatnost.
Farmaceutska kompanija “Galenika” i “Politika” dobiće nove vlasnike, pošto je Vlada dala saglasnost da se pokrene postupak za njihovu privatizaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Na osnovu te odluke biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije. Pre toga, mora da se sprovede proces restrukturiranja i da se firme, očišćene od dugova, ponude na prodaju.
Loše privatizacije i neodgovorno ponašanje doveli su “Galeniku i Politiku” u tešku situaciju s dugovima koji su, u slučaju Galenike, veći od vrednosti njene imovine. Zato je odlučeno da se te dve kompanije pridruže onima u restrukturiranju koje do narednog leta moraju da nađu novog vlasnika.
Ministar privrede Saša Radulović kaže da je odluku o privatizaciji donesena u skladu sa zakonom koji reguliše tu oblast. “Uslediće odluka o pokretanju restrukturiranja kako bi se “Galenika” i “Politika” oslobodile dugova”, dodaje Radulović.
U Ministarstvu tvrde da je mnogo zainteresovanih, posebno za “Galeniku”. Trenutno je u rukama države 85 odsto “Galenike”, a zbog dugova račun im je blokiran, a proizvodnja smanjena.
Nedavno je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv 10 osumnjičenih da su kompaniju oštetili za više od 900 miliona dinara. To je inače jedna od 24 sporne privatizacije koje tužilaštvo i policija treba da istraže do kraja godine.
Direktor policije Milorad Veljović navodi da se MUP ne bavi samo tim privatizacijama nego sa još mnogo onih su, kako kaže, na neki način i bitnije. “Posao sa 24 privatizacije neće stopirati dalji rad u borbi protiv korupcije i kriminala, pre svega, u vezi sa drugim privatizacijama”, napominje je Veljović.
Odluka o prodaji je ispravna i iznuđena, kažu ekonomisti, jer su “Galenika” i “Politika” došle u situaciju da ne mogu da posluju pozitivno i održavaju likvidnost.
“S obzirom da se radi o kompanijam od izuzetnog nacionalno zanačja bitno je da se očuva njihova funkcija i uloga”, smatra ekonomista Miladin Kovačević.
“Galenika” je stabilizator domaćeg tržišta lekova, dok je “Politika” je možda jedna od retkih dnevnih novina koja još uvek nije poprimila tabloidni karakter, navodi Kovačević. Prema njegovim rečima, moraju se naći strateški partneri koji će očuvati te pozicije i delatnosti.
Ministar Radulović poručuje da se ni galenika ni politika se neće privatizovati budzašto ni dati bilo kome. Interesuje nas brend “Politike” i budućnost “Galenike”. Nećemo dozvoliti da neko privatizuje galeniku da bi došao samo do tržišta a da onda ugasi nju i njene proizvode i uvede neke druge”, kaže Radulović.
U “Politici a.d” država direktno i indirektno ima 57 odsto vlasništva. Ta kompanija je vlasnik polovine firme ” Politika magazini i novine” koja izdaje “Politiku” i “Sportski žurnal”. Drugi vlasnik od prošle godine je “Ist medija grupa”, registrovana u Moskvi.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.