Izvor: RTS, 22.Nov.2020, 19:11

G-20: Multitrgovinski sistem važniji nego ikad

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta naveli su, u završnom zaključku sa samita, da je multilateralni trgovinski sistem sada važniji nego ikad zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva pozvala je na hitnu i efikasnu primenu novog plana G20 pomoći siromašnim zemljama za rešavanje problema dugova pogoršanim zbog pandemije, ali je navela da je pomoć potrebna i drugim zemljama.
Lideri G-20 obećali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su da će tržišta biti otvorena i da će se postići fer i stabilno trgovinsko i investiciono okruženje, prenosi Rojters.

G-20 takođe poziva Međunarodni monetarni fond da nastavi da traži dodatna sredstva koja bi mogla da pomognu njegovim članicama koje se bore sa krizom.
Poručili su i da su odlučni da podrže afričke zemlje u prevazilaženju krize izazvane koronavirusom, uključujući istraživanje održivijih opcija finansiranja.
Takođe su naveli da borba protiv klimatski promena predstavlja sve veći izazov i da je G-20 posvećena ostvarivanju ekološki održive budućnosti.
Georgijeva poziva na primenu okvira o pomoći siromašnimaDirektorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva pozvala je na hitnu i efikasnu primenu novog plana G20 pomoći siromašnim zemljama za rešavanje problema dugova pogoršanim zbog pandemije koronavirusa, ali je navela da je pomoć potrebna i drugim zemljama.
"Od ključnog značaja je da se ovaj Okvir hitno i efikasno primeni", rekla je Georgijeva u saopštenju posle obraćanja liderima Grupe 20 najjačih svetskih ekonomija, prenosi Rojters.
Georgijeva je rekla da se mora pomoći i drugim zemljama koje nisu obuhvaćene Okvirom o pomoći kada je reč o zaduženim zemljama, tako da njihove ekonomije mogu da postanu otpornije.
Okvir o rešavanju problema duga koji su usvojili lideri G20 odnosi se na 73 zemlje kojima se omogućuje privremeno zamrzavanje bilateralnih potraživanja.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

G20: Multitrgovinski sistem važniji nego ikad

Izvor: Capital.ba, 22.Nov.2020

VAŠINGTON,  Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta saopštili su danas da je multilateralni trgovinski sistem sada važniji nego ikad zbog krize izazvane pandemijom korona virusa. foto; Tanjug/ AP Kako se navodi u završnom zaključku sa samita G20, lideri su obećali da će tržišta...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.