Francuzi bi nam pomogli oko metroa

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi bi nam pomogli oko metroa

Pariz/Beograd -- Francuski ministar ekonomije Arno Montbur je izrazio spremnost Francuske da razmotri načine i modele finasniranja gradnje metroa u Beogradu.

"Ono što danas u Srbiji ne postoji, na primer, železnički sistem, dogovorili smo da u bućnosti rešavamo zajedno s Francuzima. Dogovorili smo, takođe i zajedničke akcije u oblasti poljoprivrede, počev od aflatoksina, a rešavaćemo ih zajedno i koristeći francusko iskustvo i znanje", rekao je nakon sastanka u Francuskoj premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima najavljen je skori završetak razgovora s kompanijom Hačinson o dolasku i ulaganju u Srbiju i dodao da je reč o konkurentima Kuper standarda i Kontinentala, kao i da će to biti investicija u opštinu Ruma.

Vučić je naveo i da je francuski ministar ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arno Montbur bio izuzetno otvoren u razgovoru, blagonaklon prema Srbiji, te da je istakao da postoji velika želja da se Srbiji pomogne ne samo u političkom smislu i na evropskom putu, već i tako da ljudi u Srbiji to u narednom periodu osete.

Kako je rekao, razgovarano je o mnogim projektima za koje su Francuzi zainteresovani, između ostalih i o aerodromu u Beogradu, pri čemu je on, dodao je, insistirao na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Ministar Montbur je, prema njegovim rečima, izrazio spremnost Francuske da razmotri načine i modele finasniranja metroa tako da ne utiču na povećanje javnog duga niti na veći fiskalni deficit, čime bi Srbija "dramatično povećala šanse za ekonomski oporavak u narednom periodu".

Kad je reč o metrou, Vučić je primetio da do sada nismo ni mogli o toj temi da razgovaramo, "jer su građanima servirane neistine, a i za tu bi investiciju već u prvoj fazi bilo potrebno 700 miliona evra i isto toliko u drugoj fazi", što bi, prema njegovimm rečima, uticalo značajno na javni dug.

Upitan o prodaji Telekoma Vučić je rekao da se ne radi o prodaji "srebrnine" kako neki tvrde, već o kompaniji koja stalno gubi vrednost, zbog čega je potrebno iskoristiti trenutak kada se može dobiti najviše a onda taj novac uložiti u konkretne projekte.

Vučić je podsetio da je Srbija pokušala da proda Telekom 2011. i da tada nije mogla da dobije 1,2 milijarde evra, koliko je tražila, dodajući da je sada namera da se traži milijarda i po ili više. Tender će biti otvoren i transparentan, rekao je premijer, naglasivši da francuske kompanije traže samo poštene uslove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.