Francuski EDF kupuje Britiš enerdži

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski EDF kupuje Britiš enerdži

Pariz -- Francuski energetski gigant "Elektrisite de Frans" (EDF) će kupiti britanski "Britiš enerdži", pošto su odbori dve kompanije postigli dogovor o ceni.

U saopštenju se navodi da će francuska firma platiti 15,6 milijardi evra za "Britiš enerdži", u čijem je vlasništvu osam od ukupno deset nuklearnih reaktora u Velikoj Britaniji.

Pregovori dve firme su počeli još proletos, ali su prvobitnu ponudu EDF-a odbacila dva investiciona fonda koja zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drže 22 odsto akcija "Britiš enerdžija".

Britanska vlada, koja se nalazi u potrazi za novim investicijama u domaću industriju nuklearne energije, poseduje udeo u pomenutoj energetskoj kompaniji od 36 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.