Francuska i Španija odobrile

Izvor: B92, 03.Mar.2023, 12:10

Francuska i Španija odobrile

Francuska i Španija napravile su značajan pomak oko izgradnje podmorske električne veze koja bi spajala špansku severnu i francusku zapadnu obalu.

Kako navodi Rojters, španska organizacija za zaštitu konkurencije CNMC i francuski energetski regulator CRE odobrile su novi sporazum o podeli troškova između dve zemlje za projekat koji je prvi put pokrenut 2017. godine.

Kabl dugačak 400 kilometara koji se proteže od severne obale Španije do zapadne obale Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kroz Biskajski zaliv sada se procenjuje na ukupnu cenu od oko 2,85 milijardi evra, što je više od prvobitne procene od 1,75 milijardi evra, saopštio je CNMC, i dodao da će Evropska unija doprineti sa najmanje 578 miliona evra za troškove izgradnje.

Nakon sniženja pomoći EU, raspodela troškova će biti 54 odsto za Španiju i 46 odsto za Francusku, a novčano opterećenje za Španiju je nešto manje od onoga što je dogovoreno 2017. godine.

''Očekivani profiti projekta su značajno povećani, zbog očekivane evolucije mešavine energenata i potrošnje električne energije u evropskim zemljama, u kontekstu ubrzanja energetske tranzicije'', navodi se u saopštenju CNMC-a.

Projekat će povećati kapacitet energetske povezanosti između dve zemlje sa 2,8 gigavata na 5, a očekuje se da će biti u upotrebi od 2028. godine, saopštio je CRE, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.