Francuska: Goriva ima donekle, ali kriza traje

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Goriva ima donekle, ali kriza traje

Pariz -- Kriza sa snabdevanjem gorivom je u nekim delovima Francuske ublažena, ali još nije okončana, rekao je francuski ministar saobraćaja Alen Vidali.

Istovremeno, premijer Manuel Vals je izrazio spremnost da "izdrži" proteste koje u lukama i skladištima goriva organizuju protivnici planiranih reformi u oblasti rada.

Vals je zauzeo čvrst stav protiv sindikata CGT koji predvodi štrajkove zbog kojih su zatvorene rafinerije i prekinuto snabdevanje gorivom u protekle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve nedelje.

Posle sastanka između predstavnika vlade i naftne industrije, Vidali je rekao da se situacija u skladištima goriva poboljšava, ali da kriza uzrokovana štrajkovima još nije gotova, prenosi Rojters.

Istovremeno, Vals je, u intervjuu za list "Parizjen", izrazio rešenost da sprovede reforme u oblasti rada, a izrazio je i uverenje da protesti neće više eskalirati.

Premijer je rekao da poštuje sindikate, uključujući CGT, ali da smatra neprihvatljivim blokade luka i skladišta goriva i rafinijera, pogotovu u trenutku kada ekonomija počinje da se oporavlja.

Napetost u Francuskoj se pogoršala ove nedelje, kada je zemlja mobilisala strateške naftne zalihe prvi put u proteklih šest godina, a poslodavsi su upozorili da protesti počinju da škode ekonomiji.

Francuska vlada ističe da je reforma zakona o radu ključna za suzbijanje nezaposlenosti, a omogući će lakše zapošljavanje, ali i lakše otpuštanje zaposlenih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.