Francuska, Britanija, Koreja pokosile akcije

Izvor: B92, 18.Apr.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, Britanija, Koreja pokosile akcije

London -- Svetske berze su u padu s rastom političke neizvesnosti u Francuskoj uoči predsedničkih izbora i najavom vanrednih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Pad na berzama predvodi londonski indeks FTSE 100 koji je u minusu 1,6 odsto. Uoči najave britanske premijerke Tereze Mej da će raspisati izbore funta je pala i do 0,3 odsto, ali je posle znatno porasla i sada je u porastu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od oko 0,8 u odnosu na dolar.

Lošem danu na berzama doprinose i geopolitičke tenzije oko Korejskog poluostrva, navodi agencija Asošiejted pres.

Neizvesnostima u svetu doprinose i francuski predsednički izbori u nedelju. Četiri kandidata vode u anketama - kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen su na oko 23 odsto, a kandidat konzervativaca Fransoa Fijon i radikalne levice Žan-Lik Melanšon na oko 19 odsto.

U duelu Makrona i Le Pen u drugom krugu, kandidat centra po anketama ima prednost, ali na tržištima vlada nervoza zbog mogućnosti da u drugi krug udju Le Pen i Melanšon, dvoje antisistemskih kandidata i protivnika evra.

Japanski Nikei 225 je porastao 0,4 odsto, južnokorejski Kospi 0,1 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks pao 0,8 odsto, hongkoški Hang Seng 1,4 odsto, a australijski S&P ASX 200 0,9 odsto.

Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,7 odsto na 52,3 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 0,8 odsto na 54,9 dolara po barelu.
Pogledaj vesti o: London,   Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vanredni izbori u Britaniji loša vest za evropske berze

Izvor: Blic, 18.Apr.2017

Akcije na Londonskoj berzi su danas u padu, ali i ostali evropski indeksi, nakon što je Velika Britanija za 8. jun najavila održavanje vanrednih parlamentarnih izbora...Glavni indeks Londonske berze, FTSE 100, izgubio je u popodnevnim časovima 2,1 odsto vrednosti, skliznuvši na 7.174,81 poen, prenosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.