Flonela ulaže 700.000 evra u sadnice voća

Izvor: GdeInvestirati.com, 18.Mar.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flonela ulaže 700.000 evra u sadnice voća

BEOGRAD - Novosnovana holandsko-srpska kompanija Flonera iz Sremske Mitrovice započeće proizvodnju sadnica voća po holandskoj tehnologiji.

Kako se navodi u saopštenju, ministar privrede Srbije Željko Sertić je posle razgovora sa prestavnicima kompanije rekao da je to partnerstvo važan model po kom može da se radi u Srbiji.

Kompaniju Flonera osnovali su Han Fluren holding iz Holandije i preduzeće I-kargo iz Sremske Mitrovice, a proizvodiće sadnice konzumnog >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << voća na području Fruške gore, po najsavremenijoj holandskoj tehnologiji.

U prvom investicioniom ciklusu od dve godine planirano je zasnivanje proizvodnje 500.000 sadnica sa izvoznim potencijalom od milion evra.

"Najbolji način saradnje sa stranim partnerima je kada pored ulaganja sredstava, on donosi znanje i nove tehnologije, a domaći partner ih realizuje i razvija", rekao je Sertić.

Ministar je istakao da je za taj projekat važno i to što će ulaganje i specifično znanje koje je vezano za njega imati višestruke efekte.

"Prva je mogućnost prodaje sadnica voća na domaćem i stranom tržištu. S druge strane, važno je da država aktivnim merama podrži sve one koji žele da sadnice zasade u Srbiji i da nakon toga voće i voćne proizvode prodaju na domaćem i stranom tržištu", rekao je ministar privrede.

Holandska kompanija Han Fluren holding je nosilac patenta na "knip" sadnice, koje se smatraju jednim odnajznačajnijih dostignuća u svetu voćarstva, navodi se u saopštenju.

Vlasnik holandske kompanije Henricijus Fleuren rekao je da je Fluren holding porodična firma, sa tradicijom dugom 90 godina i da će sada prvi put sadnice voća po specijalnoj tehnologiji proizvoditi u nekoj stranoj zemlji.

Ta kompanija godišnje proizvede oko 2,5 miliona sadnica.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, ataše za poljoprivredu u ambasadi Holandije Martin Vehen, i Zoran Kovačević, osnivač i vlasnik preduzeća I kargo.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.