Fisklani savet: Prerano za odustajanje od mera štednje

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fisklani savet: Prerano za odustajanje od mera štednje

Fiskalni savet ukazao je da je prerano da Vlada Srbije odustane od mera štednje koje najviše doprinose smanjenju budžetskog deficita.
Deficit budžeta Srbije u prvih šest meseci 2015. godine iznosio je 35 milijardi dinara, što je za preko 60 milijardi dinara manje od gornje granice ukupnog deficita u prva dva tromesečja koja je utvrđena sporazumom sa Međunarodnim monetranim fondom, navodi se u izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u junu, prenosi Beta.
Procena Saveta je da će ovogodišnji deficit izvesno biti manji od planirane 232 milijarde dinara, što je 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i po svoj prilici iznosiće oko 3,5 odsto BDP-a.
"Veoma dobar fiskalni rezultat, međutim, samo jednim delom predstavlja trajno poboljšanje u odnosu na plan: bolja naplata prihoda usled suzbijanja sive ekonomije i uvođenje akcize na struju od avgusta omogućiće smanjenje deficita za preko jedan procentni poen BDP-a", naveo je Savet.
Dodaje se da će stvarni budžetski deficit ove godine biti oko 4,5 odsto BDP-a, a što je i dalje veliko smanjenje u odnosu na prošlu godinu, za preko dva procentna poena BDP-a.
"Dodatne uštede od oko jedan odsto BDP-a, koje će formalno oboriti deficit na oko 3,5 odsto BDP-a, ocenjujemo kao loše i privremene jer potiču od evidentnog kašnjenja u izvršenju rashoda za javne investicije i otpremnine", ukazao je Fiskalni savet.
U izveštaju tog nezavisnog tela je navedeno da se, i pored znatnog umanjenja deficita u 2015. godini, Srbija i dalje ne nalazi u grupi evropskih zemalja sa niskim deficitom.
"Prema poslednjim prognozama, prosečan fiskalni deficit zemalja Centralne i Istočne Evrope iznosiće u ovoj godini 2,9 odsto BDP-a, pri čemu je dve trećine zemalja već svelo svoj deficit ispod granice od tri odsto BDP-a", istakao je Fiskalni savet i dodao da u regionu samo Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Slovenija i Makedonija imaju budžetski deficit veći od četiri odsto.
Povoljniji rezultati u 2015. godini nagoveštavaju da bi Srbija mogla da uhvati korak sa uspešnijim uporedivim zemljama, ali za to je neophodno nastaviti započeti proces fiskalne konsolidacije i u narednim godinama, odnosno da početni uspeh ne bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera za smanjenje deficita, procenio je Savet.
To je, kako je istaknuto, neophodno i za ostvarenje osnovnog cilja fiskalne konsolidacije, odnosno za zaustavljanje rastuće putanje javnog duga (preduslov za to je deficit ispod tri odsto BDP-a).
"Za osetno smanjenje javnog duga, a tako i trenutno ogromnih budžetskih rashoda za kamate, biće neophodno dalje smanjenje deficita, i posle 2017. godine, na dugoročno održiv nivo od jedan odsto BDP", upozorio je Fiskalni savet.
Na kraju juna javni dug Srbije iznosio je 24,2 milijarde evra ili 73,5 odsto BDP.
Procene Fiskalnog saveta su da će u julu javni dug biti uvećan do 100 miliona evra usled zaduživanja države na domaćem finansijskom tržištu i jačanja američkog dolara, tako da će iznositi 73,7 odsto BDP-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fisklani savet: Prerano za odustajanje od mera štednje

Izvor: Politika, 31.Jul.2015

Povoljniji rezultati nagoveštavaju da bi Srbija mogla da uhvati korak sa uspešnijim zemljama, ali za to je neophodno da početni uspeh ne bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera za smanjenje deficita..BEOGRAD - Fiskalni savet ukazao je danas da je prerano da Vlada Srbije odustane od...

Nastavak na Politika...

Za bolju realizaciju budžeta neophodna radna mesta

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jul.2015

U prvih šest meseci 2015. budžet Niša je prema zvaničnim podacima Uprave za finansije realizovan 31 %, dok gradonačelnik Zoran Perišić tvrdi da je realna realizacija 37 %. Nova radna mesta, kaže Perišić, donose i više para u budžet.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.