Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiranje sopstvenog biznisa

Beograd -- Kako naći novac za pokretanje sopstvenog biznisa - još je najveći problem za one koji tako hoće da reše problem zapošljavanja.

Oni koji hoće da započnu saopstveni biznis, treba da krenu od ideje čime hoće da se bave, da li će to tržište da prihvati i koliko im je novca potrebno. Stručnjaci za preduzetništvo kažu da problem nastaja upravo kod novca, jer je u Srbiji za početak biznisa još uvek potrebno dosta sopstvenog kapitala ili imovina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pre četiri meseca Budimir Vujošević započeo je privatni posao - otvorio je perionicu veša. On kaže da je na tu ideju došao još davno i da je prepoznao da to gradu kao što je Beograd nedostaje.

U kupovinu opreme i novca, uložio je svoj novac, ali je uzeo još toliki kredit od Fonda za razvoj. Prema njegovoj računici, tu će mu se isplatiti za oko pet godina.

"Početak je prilično težak i to bi možda bio savet svima koji se upuštaju da računaju da mušterije neće stajati u redu čekajući da se njihova radnja otvori, već da će biti potrebno neko vreme", kaže Vujošević, vlasnik firme Eunext.

Da bi građani od službe za zapošljavanje došli do privatnog biznisa, sem dobre poslovne ideje, potreban je i novac.

Mikrokrediti i takozvani star-ap kredit do 30.000 evra, kojim služe za finansiranje malog i početnog biznis, odobrava Fond za razvoj uz kamatu od jedan odsto godišnje.

Na taj način prošle godine zaposlilo se skoro 7.000 ljudi, a u Fondu kažu da je kredit lako dobiti.

"Na sajtu Fonda postoji upitnik i razmišljali smo kako podstaći te ljude da budu aktivni", kaže Olivera Božić, direktorka Fonda za razvoj. "Ako im kažemo 'Hajde odmah biznis-plan', to podrazumeva neku agenciju ili profesionalca koji to mora da sačini", kaže ona.

"Napravili smo jedan upitnik, koji može da popuni i polupismen čovek. Zamislite, sada imamo iskustva, javljaju se razne agencije s kojima nećemo da razgovaramo i čak smo dobili podatak da agencije naplaćuju 200 evra za popunjavanje jednog upitnika, što je potpuno bespotrebno", kaže ona.

Stručanjaci kažu da oni koji hoće da se bave biznisom treba da imaju u vidu da im je potrebna imovina na koju mogu da stave hipoteku kao zalog za kredit i nekoliko hiljada evra početnog kapitala.

"Na Zapadu su razvijene investicije u samu kompaniju, gde na osnovu kvaliteta ideje koje donosi preduzetnik, na osnovu njegovog kvaliteta i iskustva, na osnovu toga ljudi mogu da investiraju kaptal njegove kompanije što je ključna komponenta koja nedostaje u Srbiji", kaže Saša Radulović, stručnjak za preduzetništvo.

Postoje još i mikrokrediti specijalizovanih finansijskih institucija, kao što je Fond za mikrorazvoj, čije je sedište u Nišu i koji pokriva 18 opština centralne i južne Srbije, a koji fazno kreditraju preduzetnike početnika.

Kada je reč o banakama, one uglavnom daju kredite za one koji su već razvili posao i to uz kamate od 12 odsto godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.