Finansiranje preduzeća uglavnom iz kredita

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiranje preduzeća uglavnom iz kredita

BEOGRAD, 5. novembra 2014. (Beta) - Ponuda finansijskih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji je nepovoljna i zasniva se na kreditnoj ponudi banaka, izjavio je u sredu ministar privrede Srbije Željko Sertić.

Sertić je na otvaranju Trećeg investicionog i inovacionog foruma Belgrejd venčer forum (Belgrade Venture) kazao da su finansijski instrumenti zasnovani na udelu u kapitalu u Srbiji tek na početku, naglasivši da su oni izuzetno značajni za inovativna i brzorastuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << preduzeća i imaju veliku ulogu u razvijenim zemljama.

"U ovom regionu postoji ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj privatnog sektora kroz finansiranje na osnovu udela u kapitalu preduzeća", dodao je Sertić.

Prema njegovim rečima, istraživanja su pokazala da su preduzeća koja se finansiraju na osnovu udela u kapitalu ključna za osiguranje dugoročne konkurentnosti zemlje, ali u Srbiji ta preduzeća čine mali procenat u sektoru malih i srednjih preduzeća.

Sertić je istakao i da se preduzetni kapital danas susreće sa zakonskim preprekama, ekonomskim i finansijskim ograničenja, ali i sa niskim nivoom svesti u privatnom i javnom sektoru o njegovom značaju što otežava njegov razvoj.

Na Belgrejd venčer forumu koji je počeo danas učestvuje više od 50 investitora koji upravaljaju fondovima vrednim više od milijardu evra.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Za mala i srednja preduzeća najviše sredstava iz Fonda za razvoj

Izvor: DobreVesti.rs, 05.Nov.2014

BEOGRAD - Fond za razvoj odobrava dugoročne kredite, niže kamatne stope i duže rokove otplate, a do kraja ove godine obezbeđeno je pet milijardi dinara za kreditiranje privrede, istaknuto na skupu u Privrednoj komori Srbije.. . Program Fonda za razvoj za ovu godinu fokusiran je uglavnom na mala...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.