Fijat sklapa ugovore sa radnicima Zastave

Izvor: S media, 31.Jan.2010, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat sklapa ugovore sa radnicima Zastave

Kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) počeće od sutra da sklapa prve ugovore o radu sa radnicima koje preuzima iz kragujevačke fabrike Zastava automobili.

U sindikatu Zastava automobili agenciji Beta je rečeno da je sutra u fabrici Fijat automobili Srbija neradan dan zbog prijema radnika u novu kompaniju.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava automobili Zoran Mihajlović je rekao agenciji Beta da bi meštovita kompanija Fijata i Vlade Srbije u prvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << fazi trebalo da sklopi ugovore o radu sa 1.000 Zastavinih radnika.

On je dodao da će sa još oko 150 radnika fabrike Zastava automobili biti zaključeni ugovori o delu i oni će obavljati uslužne poslove za FAS.

Medju radnicima Zastavine fabrike automobila koji prelaze u FAS je i oko 30 osoba koje je Fijat odabrao za menadžere kompanije u Kragujevcu.

Mihajlović je dodao da uoči potpisivanja ugovora o radu sa FAS-om nema zvaničnog spiska sa imenima 1.000 radnika koji prelaze u italijansku kompaniju.

"Radnicu će zaključivati ugovore o radu sa FAS-om na neodredjeno vreme, s tim što je predvidjen probni rad u trajanju od dva meseca za proizvodne radnike i tri meseca za neproizvodne radnike", rekao je Mihajlović.

On je objasnio da je probni period uveden da bi se zaštitili radnici koji ne budu mogli da ispune Fijatove uslove ili ne budu hteli da rade u FAS-u.

Oni imaju mogućnost da se da se vrate u Zastavinu fabriku automobila na neko drugo radno mesto ili da koriste socijalni program.

"Ugovori o radu su tipski, a Pravilnik o radu je uskladjen sa našim Zakonom o radu, pa ne očekujemo da bi u tom smislu nešto moglo da bude problematično", rekao je Mihajlović.

Predvidjeno je osmočasovno radno vreme, odnosno 40 časova nedeljno i pet radnih dana.

"Prema saznanju sindikata, zarade će se isplaćivati prema četiri platna razreda, po dva za 'plave' (radnike u proizvodnji) i 'bele kragne' (zaposleni u administraciji)", rekao je Mihajlović.

On je naveo da plate Fijatovih radnika ne bi trebalo da budu niže od od sadašnjih. Prosečna plata je od 27.000 do 28.000 dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.