Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fijat“ iz Kragujevca do kraja 2009. godine

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da bi proizvodnja novog „Fijatovog“ automobila u kragujevačkoj „Zastavi“ trebalo da počne do kraja 2009. godine. „‘Fijat’ razmišlja da prvi model gradskog automobila proizveden u Kragujevcu nosi znak ‘Zastave’“, rekao je Dinkić i naveo da je plan da više od 95 odsto proizvodnje iz kragujevačke fabrike ide u izvoz. On je izjavio i da „Fijat“ nije zainteresovan za realizaciju ugovora o proizvodnji „Opelovog“ modela >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „astra“ u Kragujevcu. „Počeli su razgovori sa ‘Dženeral motorsom’ da se ta proizvodnja izmesti na neku drugu lokaciju. Jedan od kandidata bi mogla da bude Fabrika specijalnih vozila u Somboru“, rekao je on.

Podsećajući da će ugovor Srbije i „Fijata“ biti potpisan u prvoj polovini septembra, Dinkić je istakao da je još ostalo da se utanače detalji oko ulaganja u infrastrukturu. „Suštinski je bilo sve gotovo krajem jula i ugovor ima oko 200 stranica, zajedno sa aneksima“, rekao je Dinkić, ističući da će s obzirom na važnost ugovora na njegovo potpisivanje doći državni vrh Italije. Italijani će uložiti više od 800 miliona evra, dok će Srbija u naredne tri do četiri godine investirati oko 300 miliona evra u infrastrukturu - puteve, pruge, gasovode.

Dinkić je istakao da je predviđeno da se obustavi proizvodnja automobila tipa „jugo“. Prema njegovim rečima, krajem oktobra počeće demontaža starih proizvodnih linija i montiranje novih, s tim da će ostati samo linija za „punto“, prenosi Beta.

Dinkić je naveo da bi, uporedo sa završetkom pregovora sa „Fijatom“, u Srbiju trebalo da dođe i velika delegacija proizvođača kamiona „Iveka“, koji namerava da realizuje investiciju koja je „mnogo ozbiljnija“ nego što je srpska strana očekivala. „Iveko“ bi, kako je istakao, trebalo da uposli više ljudi nego što trenutno radi u „Zastava kamionima“, dodajući da je taj veliki svetski proizvođač kamiona tražio dodatnih 200 hektara zemljišta. „To znači da verovatno razmatraju da lociraju proizvodnju kamiona u Srbiji“, rekao je ministar ekonomije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.