Fijasko ili odrešene ruke, šta će Hrvati bez F 16?

Izvor: B92, 31.Dec.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko ili odrešene ruke, šta će Hrvati bez F 16?

Hrvatska vlada je vrlo blizu odluke da odustane od kupovine izraelskih borbenih aviona, F16 Barak, izjavio je vojni analitičar Igor Tabak

Dodao je da to nije novi stav, te da misli da je reč o saniraranju štete.

“Mi ne čekamo neki poseban dogovor Izraela i SAD - reč je o pitanju koje je već duže spor između tih država. Ako Hrvatska od te kupovine odustane, verovatno će razgovor Izraela i SAD na brzinu prestati našim odustajanjem”, rekao je Tabak za HRT.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Upitan zašto SAD nisu "upalile crveno svetlo" i pre, već kod same realizacije kupovine dolazi do problema, Tabak kaže da zasad postoji samo predaja ponude i hrvatski odgovor na ponudu, a ostali dokumenti tek treba da budu izrađeni.

“Bratstvo i partnerstvo sa SAD moglo se entuzijastički očekivati, ali ono nije sigurno. Biznis je uvek biznis, posebno kad dolazimo do NATO u kojem Amerikanci vode igru, a Izrael nije član NATO”, rekao je on.

Članstvo u NATO i EU i te kako obavezuje Hrvatsku i danas nismo u poziciji u kakvoj smo bili pre članstva, kaže Tabak.

Prema oceni analitičara, okončanje ovog tendera s jedne strane je fijasko i neprijatnost, a s druge strane, navodi, Hrvatskoj daje otvorene ruke, posebno sada kada su, kako je rekao, pametniji.

“U ovom tenderu se našlo sve skupa - i novo i staro i rabljeno i različitih proizvodnji, teško je to i upoređivati”, naveo je Tabak.

Dodao je da je opcija i obnoviti razgovor sa Šveđanima.

“Ništa nas ne sputava, npr. Bugarska je nekoliko puta ponavljala tender. Slovačka se predomišljala uzduž i popreko kad je reč o nabavci aviona. Države i s puno jačim administrativnim kapacitetom imaju problema s nabakom borbenih letilica. To je vrlo teška i vrlo skupa tema koja ni jednoj državi ne padne lako”, kazao je.

Čini mu se, kaže, da je u ovom trenutku najveći problem da se u hrvatskom sistemu malo prate spoljne teme koje nemaju veze s Hrvatskom.

“Diplomatski i vojno-tehnički odnosi SAD i Izraela lome se poslednjih nekoliko godina, to je također trebalo pratiti, iako nema veze s Hrvatskom”, rekao je Tabak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.