Fič: Odustanite, cena nafte se neće oporaviti

Izvor: B92, 24.Feb.2016, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fič: Odustanite, cena nafte se neće oporaviti

Rejting agencija Fič snizila je raniju prognozu cene nafte za 22 procenta, sa 45 na 34 dolara za barel, saopštila je ta kompanija.

Fič dodaje da taj potez odražava njen "stav da je sve veća verovatnoća da oporavka cena neće biti u ovoj godini".

"Naše novo polazište je da će cene nafte 'brent' i WTI u proseku biti 35 dolara po barelu u 2016.godini", navodi se u saopštenju Fiča, koje prenosi ruska agencija TAS.

"Smanjenje se duguje kombinaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasta zaliha zbog blage zime, veće januarske proizvodnje od očekivane unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i sve očiglednijim znacima da će globalni ekonomski rast u ovoj godini biti slabiji nego što se ranije prognoziralo", naveli su iz Fiča.

To upućuje na zaključak, kako se dodaje, da će viška ponude biti i u drugoj polovini 2016, čak i ako se smanji sadašnji nivo isporuka, i da će se tržište verovatno uravnotežiti tek 2017. godine.

"Ali, čak i tada će vrlo visoke zalihe ograničiti rast cena", navodi se dalje.

Agencija je takođe revidirala naniže cenu nafte u takozvanom najgorem scenariju, na nivo na od 25 dolara za barel u 2016, sa perspektivom rasta na 40 dolara dugoročno. Fič je ranije svoje prognoze cena nafte revidirao 20. januara, prenosi TAS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.