Ferguson:  Škotska i RS  ne mogu se  porediti

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferguson: Škotska i RS ne mogu se porediti

SARAJEVO - Ujedinjeno Kraljevstvo želi brzi politički i ekonomski napredak u Republici Srpskoj i BiH - poruka je sa kojom ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson dolazi sutra u posjetu Banjaluci.

Ferguson u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske "Srna" naglašava da je Velika Britanija spremna pomoći bilo kojoj stranci koja bude izabrana u vladu pri provođenju reformi, "koje su očajnički potrebne".

"Želimo vidjeti fokus političkih vođa na ključna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koja su bitna običnim građanima - na jačanje ekonomije i otvaranje radnih mjesta, iskorjenjivanje korupcije i poboljšanje zdravstva i obrazovanja", poručuje britanski ambasador.

Ferguson smatra da je "od ključne važnosti da se pokaže odgovornost i izbjegava korištenje nacionalističkog govora, koji vodi do podjela i koji ne rješava stvarne probleme, ali može da zapali političku situaciju i uznemiri ranjive kategorije društva".

Britanski ambasador bi želio da političke vođe "manje koriste dramatični, nacionalistički govor, a da budu fokusirani na detaljno razrađene politike kako bi se okončala stagnacija te BiH pokrenula naprijed, politički i ekonomski".

"Planiram da se sastanem sa političkim vođama u Vladi i opoziciji - sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem", najavljuje Ferguson u intervjuu Srni.

Ambasador vjeruje da je ključno da se vlade formiraju što prije, jer "nema više vremena za gubljenje nakon dugog perioda u kome se skoro ništa nije uradilo".

"Nadam se slobodnim i fer izborima, sa što većim odzivom birača koji će glasati za ljude i stranke za koje misle da njima i njihovim porodicama mogu obezbijediti bolji život, a mi ćemo biti spremni da pozitivno i kostruktivno sarađujemo sa onima koje oni izaberu", poručuje Ferguson.

On navodi da je nedavni referendumu u Škotskoj održan uz dogovor svih glavnih političkih stranaka i na osnovu zakona koji je usvojen u britanskom Parlamentu prošle godine.

Ferguson smatra da se "Škotska i Republika Srpska - ne mogu porediti, jer su BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo dvije vrlo različite zemlje, sa vrlo različitim istorijama".

Prema njegovim riječima, "u slučaju Republike Srpske, referendum bi bio jednostrana odluka, koja bi bila neustavna i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim zakonom".

"Pouka iz referenduma u Škotskoj jeste da se razlike rješavaju na miran i demokratski način. Sigurnost i prosperitet BiH u budućnosti leži u zajedništvu, a ne u podjelama. Neće se crtati nova karta na Balkanu", rekao je Ferguson. /kraj/bm/nt

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.