Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikovana keramika iz Hrvatske

Beograd -- Pločice iz Hrvatske 200 dinara jeftinije po kvadratu nego proizvodi iz Srbije, piše Politika.

U Keramici "Kanjiža" u istoimenom gradu podigli su glas, potpomognuti stavovima ostalih firmi te grupacije, ali i autoritetom Privredne komore Srbije, protiv falsifikovanih pločica koje stižu iz "Orahovice" u susednoj Hrvatskoj. U fabrici tvrde da se ti proizvodi ne mogu po kvalitetu uporediti sa njihovim originalnim serijama, iako su po dizajnu iste, jer upijaju čak sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta više vode nego domaće pločice.

Prema rečima Milana Lukića, većinskog akcionara u ovom preduzeću, nelojalni konkurenti koriste vizuelnu identičnost proizvoda i namerno obmanjuju proizvođače. "Kad potrošači ugledaju dve iste pločice, sa različitim cenama normalno je da će kupiti jevtiniju. Domaći proizvođači su, međutim, uložili ogroman trud i iskustvo, godinama stvarali naviku kod kupca da traži baš određeni dizajn. Strani proizvođač sada to vešto koristi i isti proizvod plasira po znatno nižoj ceni, ali pod drugim imenima."

Lukić objašnjava da su "Keramikine" serije "leda", "adel" i "arieta" falsifikovane hrvatskim "irisom", "malagom" i "skajem" i dodaje da nijedna od pločica koje stižu iz Hrvatske, zbog visokog koeficijenta upijanja vode, ne može da se koristi za oblaganje poda, već samo za zidove.

Branko Majinski, komercijalni direktor fabrike "Polet" iz Novog Bečeja kaže da je bilo nagoveštaja da će i njihova pločica iz serije "olimp" biti falsifikovana, međutim, na domaćem tržištu se takav proizvod još nije pojavio.

Nedavno je i u Privrednoj komori Srbije održan sastanak na kome su predstavnici ovih i drugih fabrika od nadležnih ministarstava zahtevali da pokrene pitanje zabrane uvoza falsifikovanih pločica ili da se podigne carina prilikom uvoza. Takođe su zahtevali i da se donesu propisi po kojima će se, na osnovu ispitivanja tehničkih karakteristika proizvoda, izdavati atesti u kojima će se jasno navoditi namena pločica – za oblaganje zida ili za oblaganje poda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.