FAP bez dogovora sa Dongfengom?

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAP bez dogovora sa Dongfengom?

Beograd -- Fabrici kamiona FAP ne odgovaraju zahtevi kineskog partnera, kompanije Dongfeng, kaže direktor fabrike kamiona FAP u Priboju Mirko Stojović.

On je izjavio da Dongfeng traži da pribojski proizvođač treba da ispita tržište i da bude odgovoran za prodaju vozila i da to u suštini znači da bi FAP trebalo avansno da plaća proizvodnju kineskih kamiona.

"Kineski proizvođač smatra da mi treba da platimo vozila u rastavljenom stanju nekoliko dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po dobijanju vozila što nama ne odgovara. Mi tražimo da platimo tek kad prodamo vozila", rekao je Stojović.

On je dodao da FAP nema finansijskih sredstava za takav način proizvodnje, niti smatra da to treba da prihvati.

"Naš stav je da to treba da bude partnerski, odnosno da zajednički snosimo rizik u poslovanju. Da procenimo koliko možemo da prodamo bilo na našem ili na stranom tržištu i da toliko i proizvodimo", rekao je Stojović.

U FAP-u ipak očekuju da će dosadašnji razgovori sa kineskim partnerima imati pozitivan ishod, rekao je Stojović.

Prema njegovim rečima, Vlada će podržati domaću proizvodnju, a vrlo je bitno što FAP ima prednost za proizvodnju za potrebe Vojske Srbije.

Pribojski FAP i kineski proizvođač kamiona Dongfeng u novembru prošle godine potpisali su memorandum o razumevanju, koji predvidja sklapanje kineskih kamiona u Priboju od 2010. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.