Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona prvi put u suficitu od juna 2008.

Članice zone evra su u martu ostvarile trgovinski suficit od 400 miliona evra (538 miliona dolara), što je prvi višak od juna prošle godine kada je zabeležen mali suficit od 20 miliona evra, pokazali su današnji podaci statističke službe Evropske unije, Eurostat.

Ekonomisti su u martu očekivali trgovinski deficit od 300 miliona evra, podsetio je BBC. U februaru je 16 članica EU koje koriste evro imalo trgovinski deficit od milijardu evra, revidiran naniže u odnosu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvobitno procenjeni manjak od dve milijarde evra. Ova vest o trgovinskom suficitu u martu je pozitivna za zemlje zone evra, čija je privreda u prvom tromesečju ove godine oslabila 2,5 odsto.

Podaci Eurostata takođe pokazuju da je 27 članica EU u martu zabeležilo trgovinski deficit od 9,5 milijardi evra, što je, ipak, poboljšanje u odnosu na manjak od 10,8 milijardi evra u februaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.