Evropska komisija hvali i podstiče Srbiju

Izvor: Politika, 26.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija hvali i podstiče Srbiju

EK sugeriše Beogradu da „dobaci“ evropski nivo naplate poreza

Evropska komisija je pozdravila postojanje snažnih ekonomskih i trgovinskih odnosa između Srbije i Evropske unije uprkos globalnoj ekonomskoj krizi. Komisija je podržala tekuće reforme čiji je cilj jačanje konkurentnosti srpske privrede i srpskim vlastima sugerisala dalje znatne napore kako bi se dostigao evropski nivo kapaciteta naplate poreza i povećala odgovornost poreskih obveznika.

Ta poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čula se na petom sektorskom sastanku u oblasti trgovine, industrije, malih i srednjih preduzeća, carine i oporezivanja koji je održan u Beogradu 24. i 25. juna u sklopu Stalnog unapređenog dijaloga između predstavnika Evropske komisije i Vlade Srbije.

Na tom sastanku srpske vlasti obavestile su Komisiju o dobrovoljnom sprovođenju Prelaznog sporazuma, posebno u delu smanjenja carinskih stopa za određeni broj proizvoda poreklom iz EU. Komisija je zabeležila taj razvoj i naglasila da on predstavlja opipljiv znak okrenutosti Srbije procesu evropskih integracija. Konstatovano je da su trgovinske veze između EU i Srbije i dalje jake, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu. Komisija je podržala napore Vlade Srbije da ojača koordinaciju i konsultacije u oblasti spoljne trgovine i čestitala Srbiji na uloženim naporima ka ostvarivanju punopravnog članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Obe strane su istakle važnost primene trgovinskog sporazuma CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj i jugoistočnoj Evropi), kao i regionalne saradnje. Komisija je podstakla sve članice CEFTA, uključujući i Srbiju, da podrže njegovo efikasno i zakonito sprovođenje.

U delu slobodnog kretanja robe, Komisija je pozdravila napredak Srbije u usaglašavanju sa propisima i standardima EU koji bi trebalo da doprinesu jačanju konkurentnosti srpskih preduzeća i da omoguće bolju zaštitu potrošača. Komisija je ohrabrila Srbiju da nastavi sa ovim procesom, a naročito sa jačanjem struktura tržišnog nadzora.

Komisija je pohvalila Srbiju za napredak u sprovođenju politike malih i srednjih preduzeća i podsetila na potrebu razvoja sveobuhvatne industrijske politike.

U oblasti carina, Komisija je pozdravila rezultate usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i ohrabrila carinske organe Srbije da nastave kretanje u tom smeru. Konstatovano je da se Uprava carina modernizuje i napreduje, posebno u oblastima regionalne saradnje i primene propisa, s akcentom na sektor interne kontrole i elektronske automatizacije carinskog poslovanja.

I pored napora poreskih vlasti Srbije da pojačaju kapacitet za primenu poreskih propisa, biće neophodan znatan napor kako bi se dostigao evropski nivo kapaciteta naplate i povećala odgovornost poreskih obveznika. Takođe, biće potrebne dodatne inicijative kako bi se zakonodavstvo u oblasti akciza i direktnog oporezivanja uskladilo sa legislacijom Evropske unije.

Komisija će objaviti temeljnu procenu napretka Srbije u procesu evropskih integracija u svom godišnjem izveštaju, koji će biti objavljen na jesen.

U. E. R.

[objavljeno: 27/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.