Evropa suočena sa novom pretnjom

Izvor: B92, 12.Okt.2013, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa suočena sa novom pretnjom

Brisel -- Rukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procene u energetskoj politici EU.

To je uticalo na povećanje cene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine.

To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugaliji, navodi se u zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi.

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnih ispada električne energije u vreme vršnih opterećenja.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj, prenosi Itar tas.

Učesnici briselskog sastana ukazali su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljašnjih faktora (sunčanost, jačina vetra). Posledica toga je da je proizvodnja u klasičnim elaktranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Ali, kako su ukazili energetski lideri, upravo ove termoelektrane mogu da garantuju veću proizvodnju struje u periodima najveće potražnje, naročito zimi pri niskim temperaturama i slaboj osunčanosti.

Na forumu su učestvovali šefovi nemačkih kompanija E.ON i RWE, francuskog GDF-Suez, italijanskih ENI i ENEL, španskih Iberdola i Gasnnatural Fenosa, holandskog Gas tera, švedskog Vatenfala i češkog ČEZ.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Energetski lideri EU: Evropi prete restrikcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Okt.2013

Rukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procene u energetskoj politici EU, što je uticalo na povećanje cene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine. To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.