Evropa pomaže širenje Todorića u Srbiji

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa pomaže širenje Todorića u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra da odobri zajam od 70 miliona evra za razvoj maloprodajne mreže kompanije Idea u Srbiji, koja je deo poslovnog carstva najbogatijeg Hrvata Ivice Todorića

Da li će infuzija Evropske banke za obnovu i razvoj, koja razmatra da odobri zajam od 70 miliona evra za razvoj maloprodajne mreže kompanije Idea u Srbiji, učiniti da najbogatiji Hrvat Ivica Todorić još više uveća svoje poslovno carstvo u regionu?

Prema jučerašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavama evropskog kreditora, zajam bi Todoriću omogućio širenje njegovog trgovačkog lanca u unutrašnjosti Srbije.

U „Agrokoru” juče nisu želeli da otkriju planove za ekspanziju u Srbiji, iako nije tajna da je ambicija Todorića da zauzme 20 odsto ovdašnjeg tržišta maloprodaje.

Tajkun Ivica Todorić, trenutno je najveći hrvatski investitor u Srbiji. U našu zemlju je ušao 2003. godine kupovinom fabrike sladoleda, smrznutog voća i povrća „Frikom”, a godinu dana kasnije i uljare „Dijamant”. Vlasnik je jednog mlinarskog preduzeće. Prošle godine je preuzeo i „Svislajon Gros”, trgovački deo Svislajon Takova čiji je vlasnik Radoslav Drašković, brat Vuka Draškovića. U trenutku preuzimanja „SL Gros” imao je devet maloprodajnih objekata i tri distributivna centra u Leskovcu, Nišu, Čačku i Gornjem Milanovcu. U pohodu na jug Srbije, Todorić je glatko zbrisao protivkandidata „Merkator” i brzo se dogovorio sa predstavnicima „SL Grosa”. U Hrvatskoj je ovaj posao ocenjen kao prvi Todorićev korak u kupovini kompanije Svislajon Takovo, iako je Drašković odbacio tu mogućnost.

Koncern „Agrokor” je, kažu, prevelik da bi propao, a ukoliko bi to vlast i dozvolila, a Todorićevih 30.000 radnika ostalo bez posla, socijalna slika Hrvatske bi se značajno promenila. Bivši cvećar vozi se u luksuznom privatnom avionu i živi u renoviranom dvorcu grofova Kulmer u zagrebačkim Šestinama (severni obod hrvatske prestonice), kući koja, prema nekim procenama, vredi tri miliona evra.

Govori se, međutim, kako Todorić u Hrvatskoj nema privatnog vlasništva, ali je njegov imetak od nekoliko stotina miliona evra, nagađa se, na tajnom računu jedne švajcarske banke. Bez obzira na ogromno bogatstvo od oko 420 miliona evra, sa koliko spekulišu u hrvatskoj javnosti, ne razbacuje se novcem. Nema ga u časopisima, ne slika se na jahtama i u skupocenim automobilima, ali na svoj jedini hobi – lov na krupnu divljač ne štedi kune. Vlasnik je velikog lovačkog imanja sa vilom u kojoj je i Todorićev trofej – najraskošniji rogovi jelena, sa kojima je nadmašio dotadašnji domaći rekord i sa trona skinuo Staneta Dolanca.

Ni trofeji u poslu mu ne manjkaju. Osim što je vlasnik, bezmalo, pola Hrvatske i što je, između ostalog, nekrunisani kralj tamošnje prehrambene industrije, uspešan je i u širenju na tržišta bivših jugoslovenskih republika. Kupuje kompanije i po svetu i to rame uz rame sa najvećim svetskim trgovačkim igračima.

Posle neuspelog preuzimanja turskog trgovačkog lanca Migros, Todorićev „Agrokor” je postavio još jednu metu – tržište Rusije gde u konkurenciji sa „Volmartom”, „Metroom” i francuskim „Karfurom” sprema ponudu za kupovinu tamošnjeg najvećeg trgovinskog lanca Lentu čija se vrednost procenjuje na gotovo dve milijarde dolara i koji u svom sastavu ima 31 hipermarket.

Prema listi najbogatijih ljudi na svetu formiranoj prema učešću imovine u BDP-u zemalja iz kojih dolaze, koju je objavio slovenački magazin „Finance”, Ivica Todorić se nalazi na sedmom mestu sa oko 800 miliona dolara bogatstva. Od Todorića su, prema ovoj listi, bogatiji samo Ingvar Kamprad vlasnik „Ikee”, Karlos Slim Helu iz Meksičkih telekomunikacija, najbogatiji Srbin Miroslav Mišković, „čelični” Lakšmi Mital, Boško Šrot – laški pivar, te Oleg Deripaska iz Rusije.

Kako je najbogatiji Hrvat izgradio svoju imperiju? Kako je od cvećara stigao do milionera?

Završio je srednju ekonomsku školu kao prosečan đak i u vreme studija ekonomije, njegov otac, direktor u jednom preduzeću u Zagrebu, 1973. godine osuđen je na 13 godina zatvora zbog „pljačke i privrednog kriminala”. Bila je to tada čuvena afera „Agropromet”.

Kada je Todorić završio fakultet, a njegov otac izašao iz zatvora, na majčinom imanju su uz pomoć kredita iz „zelenog plana” počeli u stakleniku da gaje cveće za prodaju na veliko. Posao je dobro krenuo. Ubrzo su osnovali u Švajcarskoj i firmu „Agrokor AG” – preko koje su uvozili holandske cvetne lukovice. Osim cveća Todorići su započeli i proizvodnju voća i povrća, a krajem osamdesetih godina prošlog veka već su trgovali i čitavim brodovima pšenice i kukuruza. Društvene promene u SFRJ i Hrvatskoj dočekali su s nekoliko miliona nemačkih maraka kapitala i po dolasku HDZ-a na vlast odmah kupili zadarsku sojaru (za četiri miliona maraka), a 1992. i „Agropreradu”.

Pre dve godine, zagrebački nedeljnik „Globus” je najavljivao trgovački pakt Ivice Todorića i Miroslava Miškovića, nazivajući najbogatijeg Hrvata i Srbina „novim gospodarima Balkana”.

Jelica Antelj

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.