Evropa menja jedan rizik za drugi?

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 15:09

Evropa menja jedan rizik za drugi?

Dugo zavisna od ruskog prirodnog gasa, Evropa se u manje od dve godine gotovo odsekla od snabdevanja iz Rusije.

Gas iz SAD postao je sada omiljena zamena.

Transatlantsko snabdevanje načelno se smatra izdašnim, politički prihvatljivim i manje je verovatno da će biti zaustavljeno nego u slučaju gasovoda iz Rusije.

Međutim, ni ono nije bez rizika.

Polarizujuća odluka

Prošle sedmice je Bela kuća objavila polarizujuću odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o prestanku odobravanja novih izvoznih dozvola za ukapljeni prirodni gas, usred protivljenja birača koji su zabrinuti zbog klime.

To neće uticati na objekte koji su već u funkciji ili u izgradnji. Ali neki od golemih projekata za koje se očekuje da će početi isporučivati ​​gas krajem decenije i nakon toga su u opasnosti da budu odgođeni ili čak zaustavljeni.

"Američki LNG i dalje je kamen temeljac evropske strategije diverzifikacije snabdevanja", rekao je Lesli Palti-Guzman, šef istraživanja u SynMaxu.

Bajdenova odluka tako stvara neizvesnost u pogledu snabdevanja na srednji i dugi rok.

Zavisnost od inostranstva

SAD su u vrlo kratkom roku stekle značajan udeo na tržištu gasa u Evropi. Američke zalihe trenutno čine otprilike polovinu regionalnog uvoza LNG-a, a očekuje se da će taj udeo i dalje rasti.

No dok je SAD glavni saveznik Evropske unije, velika zavisnost, čak i od prijateljske nacije, donosi rizike. Odluka Evrope da ruski gas zameni američkim LNG-om umesto snažnijeg kretanja prema obnovljivim izvorima takođe znači da njena energetska sigurnost zavisi od faktora izvan njene kontrole, poput sezone uragana na Atlantiku ili političkih igara u Vašingtonu, prenosi Kliks.

Moguća pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD mogla bi da zakomplikuje isporuke Evropi. Tokom svog vremena u Beloj kući, pokazao je da ne okleva da koristi taktiku trgovinskog rata za sprovođenje svoje politike. Pogotovo protiv Kine, ali nema garancija da će Evropska unija ostati izvan njegovog nišana.

Evropa je tako zamijenila jednu zavisnost za drugu, čineći svoj energetski sistem ranjivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropa mijenja ruski gas za američki

Izvor: Capital.ba, 04.Feb.2024

BRISEL – Dugo zavisna od ruskog prirodnog gasa, Evropa se u manje od dvije godine gotovo odsjekla od snabdijevanja iz Rusije FOTO: Pixabay Gas iz SAD postao je sada omiljena zamjena. Transatlantsko snabdijevanje načelno se smatra izdašnim, politički prihvatljivim i manje je vjerovatno da će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.