Evro već u ovoj nedelji ide na 100?!

Izvor: S media, 11.Jan.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro već u ovoj nedelji ide na 100?!

Do kraja ovog meseca, ekonomisti predviđaju, evro će preskočiti „psihološku granicu" od 100 dinara.

Slabljenje domaće valute je neminovno i njen pad će vrlo brzo da se zaustavi na granici 100 dinara za jedan evro, tvrde za Preš najugledniji domaći ekonomisti. Ukoliko dinar nastavi da slabi istim tempom kao proteklih dana, već krajem ove nedelje bi evro mogao da preskoči „psihološku" granicu od 100 dinara, mada ekonomisti predviđaju da će to da se desi tek krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << januara.

dinar

Kurs će ići nadole kao posledica celokupnog stanja u srpskoj ekonomiji, smatra Aleksandar Vlahović, suvlasnik konsultantske kuće „Eki investment".

- Dinar je apresiran u poslednjih nekoliko godina i logično je očekivati da, kao posledica stanja u ekonomiji generalno, dođe do slabljenja dinara u narednom periodu. To slabljenje mora svakako da kontroliše NBS. I to na način da izbegne prevelike dnevne ili nedeljne oscilacije - kaže Vlahović. On ne očekuje dramatičan pad.

- Činjenica je da obično oko Nove godine dođe do jedne značajnije korekcije kursa, kao posledica svih plaćanja, između ostalog i onih koja se obavljaju i iz budžeta. I zbog tog povećanog priliva dinara, dolazi do pada kursa. Podsetio bih da smo i prošle godine imali dramatično pomeranje u januaru, kada je kurs sa 88 ili 89 otišao na 95-96. I, svi su očekivali da će preći 100. Kada je došlo do deviznog priliva, kurs se automatski vratio na nekih 93 koliko je plivao gotovo tokom cele godine - naglašava Vlahović.

Neophodne investicije

On ne spori da je korekcija kursa posledica veoma nepovoljnog stanja privrede u Srbiji ali, smatra, da bez obzira na to, NBS ima na raspolaganju velike devizne rezerve koje može da iskoristi da zaštiti dinar od prekomernih oscilacija.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da više niko nema dilemu da će dinar nastaviti da pada.

- Po svemu sudeći, evro ide na 100 dinara. To će se verovatno desiti u januaru, najkasnije u februaru. Upravo na tom nivou će ostati, što znači da će se tu i stabilizovati - kaže Nikolić.

Da će dinar slabiti, smatra i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević. On za to „okrivljuje" visoku inflaciju i veliku javnu potrošnju.

Gube uvoznici i oni kojima su krediti vezani za evro

Ekonomista Goran Nikolić pojašnjava za Preš da su najveći gubitnici ovakvog kretanja kursa uvoznici i građani čiji su krediti vezani za evro.

- Nasuprot tome, dobitnici su neto izvoznici - kaže Nikolić.

- Dinar će sigurno nastaviti da slabi. Teško mi je da ocenim do kog tačno nivoa, ali sam siguran da će izvesno vreme padati. Da taj pad dinara bude manji, može da utiče bankarski sektor, a da li će, i u kojoj meri to uraditi, ne znam. I postoji još jedan način, a to je da u Srbiju uđe malo više evra, odnosno investicija. Tada će sigurno manje opasti i vrednost dinara - objašnjava Kovačević.

Arsić: Ništa strašno

Ipak, član Ekonomskog saveta premijera, ekonomista Milojko Arsić kaže za Preš da ne očekuje nagle promene kursa dinara.

- Promene koje su se desile u prethodnih nekoliko nedelja nisu ni velike, ni dramatične. U našem slučaju, došlo je do povećane tražnje za devizama u odnosu na ponudu deviza. Takođe, ovakvo kretanje kursa za privredu apsolutno nije nepoželjno - kategoričan je Arsić. On dodaje da je problem u tome što kurs različito utiče na različite interesne grupe.

- Dosta nepovoljno utiče na uvoznike, na preduzeća koja su visoko zadužena u inostranstvu, koja imaju velike dugove u devizama, i na ona koja primaju fiksne dohotke u dinarima. Dok, recimo, pozitivno utiče na one koji su izvoznici, koji se zadužuju u dinarima i čiji su prihodi indeksiraju prema kretanju kursa - kaže Arsić.

Intervencije NBS

Kurs dinara je od Nove godine u neprekidnom slabljenju prema evru i NBS je protekle nedelje intervenisala dva puta prodajom ukupno 37 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije.

Narodna banka je u 2009. na Međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 651,9 miliona evra. Dinar je u 2009. bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro, a najslabiji 7. decembra, kada je zvanični srednji kurs iznosio 96,5657 dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.