Evro oslabio, male promene indeksa akcija

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro oslabio, male promene indeksa akcija

Kurs evra je danas oslabio prema dolaru, jer su najnoviji nemački privredni pokazatelji bili nešto lošiji od očekivanih, dok je na berzama akcija uglavnom zabležena minimalna promena vrednosti vodećih indeksa.

Evro je na glavnoj evropskoj deviznoj berzi u Londonu vredeo 1,46 dolara, što je nešto niže od jučerašnjih 1,4614, dok je istovremeno američka valuta kotirala 1,6660 za funtu sterlinga (juče 1,6574).

Na tokijskoj berzi dolar je jutros u zaključnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trgovini oscilirao u uskom rasponu od 91,05 jena. To je bolje nego u ponedeljak, ali je i dalje blizu višemesečnog minimuma na kome se sada "amerikanac" nalazi prema japanskom takmacu.

U Berlinu je danas objavljeno da je indikator nemačkog instituta ZEW o poverenju investitora u vodećoj evropskoj privredi tokom septembra uvećan za 1,6 poena - na 57,7 .

Septembarski indikator ZEW je uvećan, kako se navodi u izveštaju Rojtersa, nešto manje nego što se prethodno očekivalo pa je stoga pad kursa evra ispod važne psihološke granice od 1,46 dolara, logičan.

U Londonu je objavljeno da se avgustovska inflacija "spustila" na 1,6 odsto, računato prema godišnjoj osnovi, što je nešto niže nego u julu, ali to nije previše pomoglo funti, koja je izgubila deo predjašnje vrednosti prema dolaru verovatno i zbog izjave guvernera Banke Engleske (BoE) Mervina Kinga.

On je, naime, rekao da će BoE razmotriti mogućnost smanjenja naknade koje komercijalne banke plaćaju kada pozajmljuju sredstva britanske centralne banke za popunu svojih rezervi.

Podaci o kretanju američke maloprodaje tokom avgusta trebalo bi da se obelodane danas i pokažu, kako predvidjaju analitičari, da je u tom segmentu ostvaren rast od dva odsto. Ukoliko se ta procena pokaže tačnom to bi moglo da pruži novi podstrek tržišnim igračima da dodatno podignu kurs dolara i vrednost akcija.

Terminske cene akcija na Volstritu bi mogle, u početnom poslovanju, da budu nešto labavije nego juče kad je Standard Purs indeks uvećan do najvećeg nivoa od 6. oktobra minule godine, izveštava Rojters.

Na evropskom efektnom tržištu Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - danas je uglavnom stagnirao, ali je i dalje na maksimalnoj vrednosti od početka ove godine, dok je su indikatori cena deonica na tokijskoj i drugim azijskim berzama umereno uvećani.

Agencija Kjodo je izvestila da je današnji neveliki rast cena deonica na berzi u Tokiju usledio prvenstveno usled jačanja dolara, kao i poskupljenja akcija tokom jučerašnje trgovine na Volstritu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.