Evo šta će poskupeti u svetu 2015.

Izvor: B92, 01.Jan.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta će poskupeti u svetu 2015.

Avionske karte, avokado i čokolada samo su neke od stvari i namirnica koje će poskupeti u svetu od danas.

Poskupljenja su uzrokovana sušama, poplavama i potražnjom.

Budite spremni na to da će vaši omiljeni proizvodi postati manje pristupačni, a u najgorem slučaju moraćete da potražite i adekvatnu zamenu.

Avokado

Ovo voće će postati skuplje naredne godine zbog smanjenih svetskih zaliha, što je uzrokovano prekomernom potrošnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prethodnim godinama.

Čokolada

Vodeći proizvođači čokolade godinama nagoveštavaju smanjenje zaliha kakaa. Uzročnici su povećana potražnja i suša u državama koje su u isti mah i najveće izvoznice. Poskupljenje je već primetno kod privatnih proizvođača visokokvalitetne čokolade, jer oni nabavljaju probrane vrste kakaa.

Letovi

Cene goriva padaju, ali dok prevoznici plaćaju i do 17 odsto jeftinije gorivo oni dižu cene karata. Prema procenama American Expressa karte će poskupeti i do šest odsto.

Hoteli

Povećan broj putovanja i smanjenje nezaposlenosti u Severnoj Americi uzrokovaće poskupljenje hotelskih usluga od 2 do 3,5 odsto. S druge strane, hoteli u Južnoj Americi povisiće cene usluga za čak 6,5 odsto zbog smanjenog ukupnog kapaciteta.

Kafa

Iako je 2014. godina prošla sa sniženom cenom kafe, suša u Brazilu uzrokovaće poskupljenje ponuda najvećih brendova poput Starbaksa i drugih. Cene kafe u omiljenim kafićima biće više do devet odsto.

Maslinovo ulje

Italijanska polja maslina doživela su jednu od najgorih godina, zbog čega je izvoz pao za neverovatnih 37 odsto. Takođe, Španija je pretrpela sušu koja će uzrokovati poskupljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.