Izvor: B92, 09.Sep.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija skliznula u recesiju

Talin -- Estonija je u drugom ovogodišnjem tromesečju skliznula u recesiju zbog usporavanja privrednog rasta od 0,2 odsto.

Novo usporavanje je usledilo nakon pada od jedan odsto iz prvog kvartala, saopštio je nacionalni zavod za statistiku.

"Ovakav pad je još jednom uvoznog tipa. Naši glavni izvozni partneri osećaju poteškoće, pa tako i mi. Finska je u recesiji, Švedska ima problema, a privreda Rusije stagnira. To je jednostavno tako", izjavio je investicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strateg iz banke SEB u Estoniji, Peter Kopel, a prenosi Frans pres.

Ova mala baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, koja je 2011. postala prva bivša sovjetska zemlja koja je usvojila evro, u velikoj je meri zavisna od izvoza.

Na godišnjem nivou, privreda Estonije u drugom kvartalu porasla za jedan odsto, što je blago ispod rasta od 1,1 odsto iz prvog kvartala ove godine.

Estonsko ministarstvo finansija nedavno je prepolovilo prvobitnu prognozu rasta privrede za ovu godinu na 1,5 odsto, navodeći kao razlog lošiji od očekivanog pad domaće tražnje i investicija.

Estonija je inače donedavno važila za uzor među članicama EU, budući da je beležila odlične ekonomske rezultate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Estonija skliznula u recesiju

Izvor: Capital.ba, 09.Sep.2013

TALIN, Estonija je u drugom ovogodišnjem tromjesečju skliznula u recesiju zbog usporavanja privrednog rasta od 0,2 odsto. Novo usporavanje je uslijedilo nakon pada od jedan odsto iz prvog kvartala, saopštio ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.