Estonija počela prelazak na evro

Izvor: B92, 02.Dec.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonija počela prelazak na evro

Talin -- U Estoniji je počela kampanja prelaska na evro, planiranog za 1. januar 2011, u okviru koje građani mogu u bankama menjati estonske krune za evre.

Krune se za evre menjaju po zvaničnom kursu, bez plaćanja bankarskih usluga.

Kako je saopštila Banka Estonije, zamena kruna za evre bez plaćanja usluga može se obavljati u svim bankarskim ekspoziturama do 30. juna sledeće godine, dok će, posle toga, do kraja 2011. krune moći da se menjaju pod istim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovima, ali u ograničenom broju ekspozitura.

U ponoć 31. decembra, svi ulozi u bankama biće prevedeni na evro automatski i po zvaničnom kursu.

Estonija je jedina članica Evropske unije koja će od 1. januara 2011. ući u zonu evra. Ostale pribaltičke zemlje i niz drugih članica EU, kako se očekuje, ulaziće u evrozonu počev od 2014. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.